Logo
  • Nieuws
  • 4 juli 2014
  • Mariel Hovemann
  • Bron: FNV

Arbeidstijdverkorting en lastenverlichting in banenplan bonden

FNV, CNV en VCP hebben een banenplan gepresenteerd om mensen aan het werk te helpen en te houden. In 2020 moet dit 300.000 extra banen opleveren. De VVD ziet niets in het plan en maant coalitiepartner PvdA er afstand van te nemen.

Beeld Arbeidstijdverkorting en lastenverlichting in banenplan bonden

De voorgestelde maatregelen moeten de werkloosheid in 2020 naar minder dan 400.000 mensen brengen aldus de vakcentrales. De bonden stellen 58 concrete maatregelen voor om werk te scheppen, werk eerlijk te verdelen en goed werk te behouden. Enkele maatregelen uit het banenplan:

  1. Lagere loonbelasting - Stimulerende belastingmaatregelen: aanjagen van de werkgelegenheid door een lagere belasting op arbeid. Dit kan volgens de bonden gefinancierd worden door een hogere belasting op grote vermogens en hoge winsten van multinationals. Meer koopkracht voor lagere inkomens door verhoging van de arbeidskorting.
  2. Eerlijk verdelen van werk – Als voorbeeld geven de bonden de cao-afspraken in het streekvervoer. Daar afgesproken dat personeel van 60 jaar en ouder op vrijwillige basis kan kiezen voor een kortere werkweek, zodat er werk ontstaat voor anderen, bijvoorbeeld voor personeel jonger dan 27 jaar. In andere sectoren willen de vakbonden soortgelijke afspraken maken.
  3. Geen verdere verhoging AOW-leeftijd - De verhoging van de AOW-leeftijd gaat nu ten koste van de werkgelegenheid voor jongeren aldus de vakcentrales.

Een ‘idioot plan’ dat ‘banen vernietigt in plaats van oplevert’ aldus VVD-fractievoorzitter Zijlstra in een interview met De Telegraaf. “Als je ’Partij van de Arbeid’ heet dan kan je niet voor dit plan zijn.”
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het geen goed idee om ouderen minder te laten werken om zo de werkloosheid onder jongeren aan te pakken. In het algemeen staat Asscher echter wel positief tegenover het banenplan. Onder meer de lastenverlichting op arbeid noemt hij bruikbaar.

Masterclass Strategische Personeelsplanning

De juiste persoon op het juiste moment op de juiste plek

Kan uw organisatie haar ambities waarmaken met de medewerkers die ze in huis heeft, nu en in de toekomst? Deze Masterclass biedt u achtergronden en toepassingen waarmee u gestructureerd uw plan kunt maken, zodanig dat het past in de strategische doelstellingen van uw organisatie. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.