Logo
  • Achtergrond
  • 26 oktober 2012
  • Gaston Dollevoet, Peter Dona en Herman Evers
Exclusief artikel

Zo maak je duurzame inzetbaarheid meetbaar

Inzetbaarheid is een actueel thema waarover gestructureerde informatie nog beperkt beschikbaar is. Met vier risicodimensies uit de Duurzame Inzetbaarheid Score Card, DISC (gezondheid & vitaliteit, flexibiliteit, mobiliteit en cultuur & leiderschap), die in dit artikel worden gepresenteerd stellen de auteurs HRM-professionals in staat op praktische wijze inhoud te geven aan het strategische inzetbaarheidsbeleid. Met de parameters die deel uitmaken van de DISC leggen ze tevens een stevige basis voor nieuwe HRM-thema’s als HR Metrics en HR Analytics.

Duurzame inzetbaarheid zien wij als een strategisch aspect van HR-management, dat op haar beurt een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering uitmaakt. Duurzaamheid heeft betrekking op doorlopend, langdurend en voortdurend bezig zijn met inzetbaar houden van zowel de werknemer als de werkorganisatie waarvan men onderdeel is. Vandaar dat wij de gehele HR-cyclus betrekken bij het ontwikkelen van een duurzaam inzetbare medewerker en daarnaast een duurzame organisatie.

Wij gaan uit van een holistische kijk op arbeid en gezondheid waarin talrijke facetten van HRM bruikbaar zijn om de kwaliteit van arbeid duurzaam te verbeteren. In figuur 2 geven we de onderlinge samenhang en relaties weer tussen de verschillende onderwerpen die grote invloed uitoefenen op het bevorderen van duurzaam inzetbare medewerkers binnen werkgemeenschappen. 

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.