Logo
  • Nieuws
  • 17 februari 2010
  • Gabor Mooij

Succes organisaties hangt sterk van werkgeluk af

Het vermogen om anderen te inspireren is de belangrijkste factor voor werkgeluk. Daarnaast zijn resultaten boeken, openheid en vertrouwen en vrijheid van handelen belangrijke factoren voor werkgeluk.

Beeld Succes organisaties hangt sterk van werkgeluk af

Aldus 123 directeuren, hoofden P&O, HR-professionals en managers, die deelnamen aan de ‘werkgeluk-scan’ van advies- en trainingsbureau Perpetuum. Perpetuum presenteerde de resultaten van de werkgeluk-scan op het symposium ‘Werkgeluk’. Een belangrijke conclusie is dat werknemers uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun werkgeluk. Hierbij kunnen organisaties wel randvoorwaarden scheppen.

 

Rol van management in werkgeluk

Tijdens het symposium was er een paneldiscussie over werkgeluk, en dan met name de rol van het management hierin. Volgens Paul Verburgt (oprichter Minimal Management) belemmert management vaak ontwikkeling en moet het dus geminimaliseerd worden. Hij bepleit bepleitte een meer dienende opstelling in het werk, omdat dat een goed gevoel geeft.

 

Roland Hameeteman (oprichter van E-Office) stelde dat organisaties ook niet helemaal zonder management kunnen. “Werkprocessen moet je managen, als het kan automatiseren. Unieke uitdagingen vragen creativiteit en die moet je niet managen, maar faciliteren.” Oprichtster en uitgeefster van het blad Lof, Jolanda Holwerda vindt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor managers, omdat ze een veilige omgeving moeten creëren.

 

Tip: Vrijheid is een belangrijk element bij het werkgeluk. Vaak denken werknemers dat er beperkingen zijn in hun werk, terwijl die in werkelijk niet bestaan. Geef werknemers dus niet alleen autonomie op het werk, maar laat hen ook zien dat die autonomie er al is.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.