Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2015
  • Bron: Raet

Kwart Nederlanders vindt beoordelings- en functioneringsgesprek overbodig

Beoordelingsgesprekken voegen niks meer toe aan de ontwikkeling van personeel. Dat stelt ruim een kwart van de Nederlandse werknemers. Dit blijkt uit het jaarlijkse benchmarkonderzoek van Raet onder 1.146 Nederlandse werknemers.

Ook functioneringsgesprekken hebben hun beste tijd wel gehad, 24 procent van de Nederlanders loopt hier niet warm voor. De uitkomsten gelden voor zowel jongere als oudere medewerkers, er is vrijwel geen onderscheid in verschillende generaties.

Aangeboden hulpmiddelen voor ontwikkeling

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat een deel van de organisaties helemaal geen ontwikkelinstrumenten aanbiedt. Meer dan een tiende van de Nederlandse werknemers geeft aan dat hun werkgever dergelijke hulpmiddelen niet aanreikt. Volgens medewerkers is het functioneringsgesprek nog altijd het meest aangeboden ontwikkelinstrument, gevolgd door opleidingen en trainingen en beoordelingsgesprekken. De minst aangeboden hulpmiddelen zijn 360-graden feedback, assessments en persoonlijkheidstesten.

“Vaak worden er bij de ontwikkeling van medewerkers standaardlijstjes afgevinkt. Beoordelings- en functioneringsgesprekken zijn hier een goed voorbeeld van. Deze gesprekken worden door alle betrokkenen nog vaak gezien als een ‘moetje’, in plaats van dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van medewerkers. De behoefte aan deze traditionele vormen van ontwikkelhulpmiddelen neemt dan ook in rap tempo af. De medewerker wil graag zelf de regie over zijn ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat personeel gemotiveerd is en betrokken raakt bij de eigen groei. Het is daarom belangrijk om de koppeling te maken tussen de ontwikkelbehoeften van de medewerker en de snel veranderende eisen van de organisatie, want de verschillen hiertussen zijn vaak enorm. Geef medewerkers de kans om te dromen en faciliteer ze bij het uitvoeren hiervan, zonder top-down de organisatiewensen op te leggen,” aldus Henk Jan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet.

Download de samenvatting 'Raet HR Benchmark: alle HR-prioriteiten voor 2016 op een rij' 

 

Raet is marktleider op het gebied van software voor Human Capital Management en personeelsadministratie. De HR-software van Raet, Youforce, is gebaseerd op het IT-concept Software as a Service (SaaS) en ondersteunt organisaties bij het optimaliseren van Human Capital Management als onderdeel van de organisatiestrategie.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.