Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2014
  • Bron: College Rechten van de Mens

‘Discriminatie op werk groot probleem in Nederland’

Het aantal vragen over discriminatie ten opzichte van 2012 is met ruim 75 procent toegenomen zo blijkt uit cijfers in het jaarverslag 2013 van het College voor de Rechten van de Mens. De vragen over afkomst zijn meer dan verdubbeld en de vragen over zwangerschapsdiscriminatie bijna verviervoudigd. Uit de cijfers blijkt ook dat discriminatie op het werk een groot probleem is in Nederland aldus het College. ‘Maar vaak weten werkgevers niet dat zij discrimineren.’

Beeld ‘Discriminatie op werk groot probleem in Nederland’

56 Procent van de zaken bij het College gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarom start het College een bewustwordingscampagne tegen discriminatie op het werk, ‘Op je werk mag je een hoofddoek dragen’. Laurien Koster, voorzitter: “Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 kreeg het College signalen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen.”

Geslacht

In 2013 beantwoordde het College 2581 vragen, ontving het 498 verzoeken om een oordeel van het College en deed het 183 uitspraken. Het aantal zaken over afkomst is het meest gestegen 14 procent naar 18 procent. Bij de uitspraken waren geslacht (22 procent), handicap/chronische ziekte (17 procent) en leeftijd (17 procent) de drie meest voorkomende discriminatiegronden.
In steeds meer zaken is daadwerkelijk sprake van discriminatie. De afgelopen twee jaar is dit aantal gestegen van 56 procent in 2011 naar 62 procent in 2013. In 77 procent van deze zaken nam de discriminerende partij maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen. Dit is 7 procent meer dan in 2012. Hieruit blijkt dat werkgever, scholen en ondernemers vaak niet weten dat zij discrimineren aldus het College.

Stereotypen en vooroordelen

Bij discriminatie wordt de kloof tussen opzet en effect steeds duidelijker. Een niet discriminerend bedoelde opmerking kan dat wel zijn of zo worden opgevat. Gelukkig is er in Nederland steeds meer aandacht voor de achterliggende oorzaak van uitsluiting en discriminatie aldus Koster. In 2013 ontwikkelde het College de training ‘Selecteren zonder vooroordelen, voor de beste match’ voor managers en personeelsfunctionarissen. Koster: “Selecteren zonder vooroordeel is de sleutel tot verbetering, een wapen voor bedrijven tegen onnodige uitsluiting. Het verschil tussen een baan wel of niet krijgen.”

Bewustwording

Een van de oplossingen voor discriminatie is meer bewustwording volgens de voorzitter. Als je niet weet wat discriminatie is weet je ook niet of je zelf gediscrimineerd wordt of juist dat je een andere discrimineert. Koster: “Het is de overheid die de hoofdrol speelt als het gaat om de naleving van mensenrechten. De overheid moet actief optreden tegen discriminatie zodat iedereen in Nederland gelijke rechten heeft. Maar de rol van politici, werkgevers, ondernemers en scholen is hierin minstens zo belangrijk.” Minister Asscher kondigde onlangs aan dat hij binnenkort met een pakket aan maatregelen komt tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Kijkje in de Keuken in de gevangenis Nieuwersluis

Voorkomen van agressie, pesten en intimidatie op de werkvloer

Agressie en intimidatie op de werkvloer komen nog steeds regelmatig voor. Werkgevers zijn verplicht om een beleid te voeren dat gericht is op het tegengaan van agressie. Welke rol speelt u als HR om agressie richting uw medewerkers te voorkomen? Tijdens een uniek Kijkje in de Keuken in de gevangenis Nieuwersluis zetten topsprekers het beleid over het omgaan met agressie, geweld, pesten en andere vormen van intimidatie binnen hun organisatie voor u uiteen. Meer informatie en inschrijven...

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.