Logo
  • Nieuws
  • 29 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Demografische ontwikkelingen en tekort aan talent gaan belangrijke rol spelen in strategische besluitvorming HR

Hoewel HR-directeuren zich op dit moment met name bezig houden met kostenbesparingen, maken ze zich ook al op voor de krapte op de arbeidsmarkt die straks op grote schaal zal ontstaan. Dit blijkt uit de HR Executive Survey, uitgevoerd onder een twintigtal Nederlandse HR directeuren. Doel van dit onderzoek van Deloitte was het in kaart te brengen van de trends en thema’s op het gebied van HR tijdens de recessie.

Beeld Demografische ontwikkelingen en tekort aan talent gaan belangrijke rol spelen in strategische besluitvorming HR

De ondervraagde HR directeuren zijn zich bewust van tegenstrijdige korte- en langetermijnuitdagingen. Uit concurrentieoverwegingen moeten ze de beste talenten aantrekken en behouden. Maar ze worden tegelijkertijd geconfronteerd met kostenbesparingen. 79 Procent ziet kostenreductie als het belangrijkste strategische vraagstuk.

 

Strategische besluitvorming

Kees Flink, director binnen Human Capital Advisory Services van Deloitte: "Na de crisis gaan echter demografische ontwikkelingen en een tekort aan talent een belangrijke rol spelen in de strategische besluitvorming. Nu ligt de focus nog vooral op rendement op zeer korte termijn, dus besparingen op bijvoorbeeld trainingen en innovatieve HR-projecten. Dit staat echter op gespannen voet met het ontwikkelen van medewerkers voor de langere termijn."

 

Zowel nu als over drie tot vijf jaar staat bovenaan de lijst de ontwikkeling en training van (nieuwe) medewerkers en leidinggevenden, om talent binnen de organisatie verder te stimuleren. Daartoe zijn sommige bedrijven gestart met programma’s om studenten met een maatschappelijke of sociale studie om te scholen in techniek of finance. Kees Flink: "Dit staat in schril contrast tot de huidige economische en arbeidsmarktsituatie, maar HR-directeuren bereiden zich nu al voor op de naderende krapte."

 

Leeftijdsbewust personeelsbeleid

Bijna driekwart van de respondenten is van mening dat over drie tot vijf jaar skill gaps (‘gaten’ in de vaardigheden) en demografische ontwikkelingen de grootste uitdagingen zijn op het gebied van personeelsbestand. "De gevolgen van demografische ontwikkelingen mogen niet worden onderschat. Om de continuïteit van de organisatie te waarborgen kan HR bijvoorbeeld leeftijdsbewust personeelsbeleid inzetten. Sommige organisaties kiezen voor coaching en kennisdeling van en door oudere werknemers, om hen zo lang mogelijk te kunnen inzetten binnen de organisatie. Dat betekent wel een verschuiving van de focus op uren naar een accent op profielen en inhoud", aldus Kees Flink.

 

"Door de demografische ontwikkelingen en een economisch groeiscenario, ligt in de toekomst de ‘macht’ niet langer bij de diegene met geld, oftewel de werkgever die aangeeft wat de werknemer moet, maar bij diegene met de kennis, de werknemer die aangeeft wat hij wil. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van kennis wordt steeds meer een echte worsteling."

 

Toegevoegde waarde HR

Economische ontwikkelingen hebben dus een grote impact op HR en de rol van HR in de organisatie. "Staan de financiële resultaten onder druk, dan staat ook HR onder druk. HR moet dus haar toegevoegde waarde bewijzen. De focus komt te liggen op beheersing, minder ‘nice to haves’ en vooral ook op een kwalitatief sterke HR functie," aldus Kees Flink.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.