Logo
  • Nieuws
  • 28 mei 2008
  • Peter van den Hout

‘Verhuftering’ op werkvloer baart HR zorgen

Zo’n 44 procent van de personeelsfunctionarissen zegt dat zijn organisatie zich bezighoudt met het treffen van maatregelen voor het beheersen van onacceptabel gedrag tussen medewerkers. Nog eens een kwart gaat daar dit jaar mee van start.

Beeld ‘Verhuftering’ op werkvloer baart HR zorgen

Dit komt naar voren in het jongste HRpraktijk Panel-onderzoek waar 526 P&O’ers aan hebben deelgenomen. “Het gaat hier om zaken als pesten, agressie, seksuele intimidatie, discriminatie enzovoort,” reageert Hans van der Heijden, hoofd Arbeidsvoorwaarden & Regelingen bij Rabobank Nederland. “De moeilijkheid is waar je precies de grens legt. Wanneer wordt een grapje pesten?”

 

Ambulancemedewerkers

Volgens Van der Heijden neemt de verloedering en ‘verhuftering’ van de samenleving wel toe. “Denk aan ambulancemedewerkers die gemolesteerd worden. Door de digitale communicatiemiddelen zijn de mogelijkheden om iemand vervelend te bejegenen sterk toegenomen.”

 

Willem Raymakers, partner van HR-dienstverlener RaymakersvanderBruggen denkt dat onacceptabel gedrag op de werkvloer iets van alle tijden is. “Wie zegt nog ‘meneer’ tegen zijn baas? Waar luncht de directie nog apart? Werkrelaties zijn informeler geworden. Het afscheid van de traditionele hiërarchie heeft veel goeds gebracht, maar het vergt wel steviger leidinggevenden met meer ruggengraat.”

 

Wilt u ook uw mening en ervaringen op P&O-gebied met vakgenoten delen? Meld u dan aan voor het HRpraktijk Panel.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.