Logo
  • Nieuws
  • 1 november 2016
  • Bron: Rijksoverheid

Tweede Kamer stemt in met wijzigingen Arbowet

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de voorgestelde wijziging van de Arbowet. Met de beoogde aanpassing wil het kabinet het functioneren van de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers en werkgevers verbeteren. Het voorstel ligt nu voor behandeling in de Eerste Kamer.

Beeld Tweede Kamer stemt in met wijzigingen Arbowet

Een werknemer die twijfelt over het oordeel van een bedrijfsarts kan voortaan om een second opinion van een andere bedrijfsarts vragen, zo luidt een van de voorgestelde wijzingen in de Arbowet. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken. In de wetswijziging zijn ook eisen gesteld aan de professionele dienstverlening van de arbodienst of bedrijfsarts. Zo moeten werknemers en werkgevers die niet tevreden zijn over de behandeling, gebruik kunnen maken van een onafhankelijke klachtenregeling.

Verplicht contract afsluiten arbodienst

De arbodienst of bedrijfsarts krijgt ook meer ruimte om adequate bedrijfsgezondheidszorg te leveren door de werkplek te bezoeken, door in overleg te gaan met de medezeggenschap en door beroepsziekten te melden. Werkgevers worden verplicht om een contract af te sluiten met de arbodienst of bedrijfsarts waarin deze zaken zijn vastgelegd. Een werkgever kan zelf aanvullende afspraken maken met de bedrijfsarts of arbodienst over verdere ondersteuning in de bedrijfsgezondheidszorg. Als een werkgever geen contract met een bedrijfsarts of arbodienst heeft afgesloten, kan de Inspectie SZW handhavend optreden.

Instemmingsrecht OR bij keuze preventiemedewerker

Aanvullend op de mogelijkheid om overleg te hebben met de arbodienst of bedrijfsarts, krijgt de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging instemmingsrecht bij de keuze voor de persoon van preventiemedewerker. Werknemers hebben hier direct belang bij, omdat de preventiemedewerker een centrale rol heeft bij het zorgen voor goede werkomstandigheden en het werken aan duurzame inzetbaarheid.

Behandeling wetsvoorstel in Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft diverse vragen gesteld tijdens de behandeling van het wetsvoorstel. Deze vragen moeten nog worden beantwoord. Hierdoor is de implementatie van de gewijzigde Arbowet per 1 januari 2017 niet meer haalbaar. Uit navraag bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat de implementatie van de gewijzigde Arbowet is uitgesteld tot juli 2017.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.