Logo
  • Nieuws
  • 25 juli 2008
  • Karen Koller

Stel ook stilte in als arbeidsvoorwaarde

Hoe behaalt u meer creativiteit, hogere productie en lagere verzuimcijfers? Door stilte op de werkvloer in te stellen.

Beeld Stel ook stilte in als arbeidsvoorwaarde

Tijdens vakantie hebben we tijd om stil te staan bij alle drukte in onszelf en in onze omgeving. Dan beseffen we hoe het gejakker op het werk, of de spagaat in de balans tussen werk en privé, ons vaak veel stress geeft, met name ook de geluiden en infostress via mail en internet. Door (geluids)prikkels uit te sluiten blijken we beter in ons vel te zitten. 4 tips om in die toestand van stilte tot een betere indeling van werk, creativiteit en daginvulling te komen.

 

- Stel een quiet hour in

Verplicht een uur geen telefoon, vergaderingen of mailverkeer om zo naar binnen te keren, te lezen, ideeën te vormen. Of eindelijk eens af te maken waar je steeds niet aan toe kwam. Communiceer dit ook binnen het bedrijf zodat het als gewoon wordt aangemerkt en niet snel verzand. Radio uit, mobiele telefoons op stil en zo kunnen ook andere afspraken hieromtrent eenvoudig worden gemaakt.

 

- Creëer een stilteruimte

In Amerika kun je al – buiten het bedrijf – in een geluidloze ruimte met speciaal licht een uur ontspannen. Kijk of er een ruimte beschikbaar is binnen uw organisatie, waar werknemers zich even terug kunnen trekken en in stilte komen tot nieuwe energie en ideeën.

 

- Doe aan time management

Door actief te pleiten voor deze stiltemomenten draagt u bij aan de gezondheid van de organisatie, de (verzuim)cijfers zullen het bewijzen. Met een effectieve indeling van de dag blijkt dat je met deze stiltemomenten een betere prestatie kunt neerzetten.

 

- Organiseer of faciliteer meditatie- en retraitebijeenkomsten

Op die manier kunnen medewerkers wennen aan de oorverdovende stilte die hen in het begin nog kan overvallen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.