Logo
  • Nieuws
  • 7 oktober 2008
  • Gabor Mooij

Steeds meer meldingen beroepsziekte

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV krijgt steeds meer aanmeldingen van beroepsziekten. Het aantal steeg van 24 per maand in 2005 naar 32 per maand op dit moment. Dit blijkt uit een bericht van het Bureau.

Beeld Steeds meer meldingen beroepsziekte

Vanaf de oprichting in 2000 meldden zich 4000 werknemers bij het Bureau Beroepsziekten FNV voor een claim bij hun werkgever vanwege een beroepsziekte. Toch kent Nederland volgens de FNV nog geen claimcultuur. 

 

Zes jaar

In totaal hebben 300 werknemers een schadevergoeding ontvangen. De duur van een beroepsziektezaak bedraagt gemiddeld zes jaar. Bij het bureau liggen nog 500 dossiers die mogelijk tot een uitkering kunnen leiden.

 

Leden

In 2005 besloot de FNV dat alleen FNV-leden nog een beroep konden doen op diensten van het Bureau Beroepsziekten. Daarvoor konden ook niet-leden gebruik maken van de diensten van de instantie. In 2005 melden zich 24 vakbondsleden per maand bij het Bureau. In 2008 zijn dat er 32 geworden.

 

Blij

Jan Warning, directeur van Bureau Beroepsziekten FNV is blij dat het aantal vakbondsleden groeit dat een beroep doet op het Bureau. “Maar ik word vooral blij als ik hoor dat een vakbondsbestuurder dreigt een claim in te dienen en dat bedrijven vervolgens extra hun best doen om zieke werknemers goed te re-integreren. Daarvoor zijn we per slot van rekening opgericht, denk ik dan.”

 

Tip

Voorkom schadeclaims door te zorgen voor preventieve maatregelen met betrekking tot beroepsziekten die kenmerkend zijn voor uw branche. Inventariseer ook de verzuimgevallen met een arbeidsgerelateerde oorzaak, dat is ongeveer eenderde van alle verzuimgevallen. Daarmee zorgt u voor een beter inzicht in de werkelijke risico’s en hun omvang.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.