Logo
  • Nieuws
  • 17 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Nederlandse werknemer gemotiveerd en betrokken

De Nederlandse werknemer scoort hoog. Meer dan 9 op 10 Nederlandse werknemers voelen zich gemotiveerd om te gaan werken. Bijna 95 procent van de werknemers vindt het werk dat hij doet zinvol, ruim 91 procent is enthousiast over zijn baan en iets meer dan 93 procent is ook nog eens trots op het werk dat hij doet. Dat blijkt uit een onderzoek van ZebraZone onder 2230 werknemers in loondienst.

Beeld Nederlandse werknemer gemotiveerd en betrokken

Het onderzoek richtte zich op vitaliteit en prestaties op de werkvloer. Maar liefst 93 procent van de Nederlandse werknemers verkeert in een goede algemene gezondheid en denkt over twee jaar nog in staat te zijn om zijn huidige werk uit te kunnen voeren.

 

Niet meer dezelfde baan

Betrokkenheid bij de organisatie scoort echter een stuk lager: één op 5 werknemers hecht niet zoveel betekenis aan zijn organisatie en 17 procent van de Nederlandse werknemers voelt zich eerder niet tot helemaal niet sterk verbonden met zijn organisatie. Opvallend is bovendien dat bijna 1 op 5 Nederlandse werknemers niet meer dezelfde baan zou nemen als hij voor de keuze stond.

 

Stress op het werk

Een actiepunt voor Nederlandse bedrijven is om de hoeveelheid stress te reduceren. 44 Procent van de werknemers ervaart stress op het werk, waarvan 27 procent frequent tot zeer frequent. Een hoog werktempo, veel werkdruk, overwerk en een minder goede work-life balance liggen hiervan aan de basis. Verder is opmerkelijk dat de hoogst opgeleiden (Master, Drs, Doctor, PhD) de meeste werkgerelateerde stress ervaren.

 

Verder worden de volgende conclusies getrokken:

  • Werknemers jonger dan 30 zijn significant minder betrokken bij hun werk en minder gemotiveerd dan hun oudere collega’s.
  • Bedrijven die tot de top willen horen moeten extra investeren in veranderingsbereidheid en innovatie.
  • Empowerment heeft een zeer sterke impact op de vitaliteit, de performance en de excellence van Nederlandse werknemers. Het gaat dan met name om de betekenis die het werk heeft voor de werknemer, de competentiefit, het zelf kunnen beslissen over zijn werk en de mate waarin een werknemer invloed uit kan oefenen op beslissingen in het team.
  • Het positieve beeld dat in dit onderzoek naar voren komt is een landelijk beeld.
  • Wetenschappelijke studies tonen aan dat een hoge vitaliteit, performance en excellence de bedrijfsresultaten van de organisatie positief beïnvloeden, o.a. via een hogere productiviteit, een laag ziekteverzuim en een laag verloop.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.