Logo
  • Nieuws
  • 21 oktober 2008
  • Gabor Mooij

Levensstijl ‘geen heilig huisje meer’

Bij cao-onderhandelingen wil vakbond De Unie ook de levensstijl van werknemers bespreken. Dit gaf de voorzitter van de bond Jacques Teuwen aan in het AD. “Het bespreken van een levensstijl is geen heilig huisje meer,” aldus de voorzitter.

Beeld Levensstijl ‘geen heilig huisje meer’

De Unie vindt dat er niet alleen meer aandacht moet zijn voor het inkomen en de kennis van de werknemer, maar ook voor zijn conditie nu de werknemer tot zijn 65ste moet werken. Volgens Teuwen mag een werkgever een vrachtwagenchauffeur best op slecht eetgedrag wijzen. "Bijna zestig procent van de chauffeurs heeft overgewicht. Zijn werkgever zet een speciale stoel van 6000 euro in de cabine voor het tegengaan van rugklachten. Wat doen de chauffeurs? Die rijden van tankstation naar tankstation en eten gehaktstaven en andere vette spullen."

 

Opvallend
Het is opvallend dat een vakbond een oproep doet om de manier van leven van werknemers tijdens cao-onderhandelingen te bespreken. Tot nu toe stellen meestal werkgeversorganisaties en zorgverzekeraars dit onderwerp aan de orde. Teuwen neemt het onderwerp zeer serieus. “Waarom kan een chef niet een werknemer aanspreken op zijn slechte levensstijl? Als het effect van dat gedrag is dat om 15.00 uur 'de luiken dichtgaan' dan moet je dat bespreken. Het bespreken van een levensstijl is geen heilig huisje meer.”

Tip

Biedt uw werknemers een gratis gezondheidsscan aan die duidelijk maakt op welke wijze hun (on)gezonde levensstijl van invloed is op hun werk. Mochten werknemers met een ongezonde levensstijl het gezondheidsbevorderend advies niet opvolgen dan kunt u daar eventueel (financiële) consequenties aan verbinden. Doe dit alleen als de gezondheidsproblemen en het bijbehorende verzuim aantoonbaar het gevolg zijn van de levensstijl van de werknemer en de werknemer de mogelijkheden heeft die levensstijl aan te passen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.