Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2008
  • Gabor Mooij

Jaarlijks 77 fatale arbeidsongevallen

Volgens het rapport ‘Let op letsels’ van het RIVM komt 1 op de 100 werknemers jaarlijks na een arbeidsongeval op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht. Mannen maken veel meer kans op een arbeidsongeval dan vrouwen. Dat meldt ArboPlus.

Beeld Jaarlijks 77 fatale arbeidsongevallen

Het RIVM heeft het rapport samengesteld met hulp van Erasmus MC in Rotterdam. ‘Let op letsels’ beschrijft in wat voor mate letsels in de periode 2001-2005 een volksgezondheidsprobleem waren. Uit het rapport blijkt dat er jaarlijks 77 fatale arbeidsongevallen plaatsvonden. Dit waren voornamelijk mannen. In de bouwsector vielen de meeste slachtoffers, namelijk gemiddeld 24 doden per jaar. Volgens het RIVM en Erasmus MC treden veel dodelijke arbeidsongevallen op bij werkzaamheden met transportwerktuigen.

 

Kosten 569 miljoen

Mannen maken vier keer zoveel kans op een ongeluk tijdens het werk als vrouwen. Per 100.000 werkende mannen belanden jaarlijks 1.600 slachtoffers op een afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Dat aantal bedraagt bij vrouwen jaarlijks 370.

De hoogte van de directe medische kosten voor slachtoffers van arbeidsongevallen was 89 miljoen euro per jaar. De verzuimkosten bedroegen 480 miljoen euro.

 

Tip 1

Dat 1 op de 100 werknemers jaarlijks op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis komt, is best veel. Maak het werken in uw bedrijf of organisatie daarom zo veilig mogelijk en controleer die veiligheid regelmatig.

 

Tip 2

Ga zelf bij ieder verzuimgeval na of er een relatie kan worden gelegd met de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) van de bedrijfseenheid. Verplicht uw bedrijfsarts om bij iedere probleemanalyse vraag 12 (de relatie tussen het verzuimgeval en de RI&E) te beantwoorden. Laat leidinggevenden en bedrijfsarts jaarlijks rapporteren hoeveel verzuimgevallen met een bedrijfsgerelateerde oorzaak zijn gevonden.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.