Logo
  • Nieuws
  • 13 februari 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Nen.nl

ISO 45001 vervangt norm Arbo OHSAS 18001

ISO 45001 wordt de nieuwe standaard voor het managen van werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsaspecten, ook wel Arbo genoemd. De norm, waar momenteel nog hard aan gewerkt wordt, moet OHSAS 18001 gaan vervangen.

Beeld ISO 45001 vervangt norm Arbo OHSAS 18001

Een bredere scope, meer aandacht voor gezondheid en de grotere rol van werknemers zijn de belangrijkste verwachte veranderingen die het bedrijfsleven kunnen raken, zo zegt voorzitter van de NEN normcommissie, Ron Waumans.

De norm behandelt veiligheids- en gezondheidsaspecten op het werk. Omdat het een ISO-norm betreft, heeft hij wereldwijde werking. Hij moet dus van toepassing zijn in landen als India, Bangladesh, waar men nog niet zo ver is met deze zaken, maar ook in Nederland, waar we de veiligheid en gezondheid toch al redelijk op peil hebben. Het kost tijd die norm te harmoniseren voor alle landen die deelnemen in ISO.

Gezondheid

Behalve de scope zal ook de inhoud van ISO 45001 enigszins afwijken van OHSAS 18001. "Het accent lag in OHSAS 18001 vooral op veiligheid. Ik denk dat nu in de nieuwe norm die balans wat meer verschuift richting gezondheid. Dus ook aandacht voor psychische klachten en stress management, " aldus Waumans.
Waumans verwacht dat de nieuwe norm eind 2016 definitief klaar is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! √Čn als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.