Logo
  • Nieuws
  • 28 juli 2008
  • Wil Voogt

Investeren in mentaal kapitaal loont

Mentale gezondheid wordt in de economische wetenschap als in de dagelijkse praktijk van het werk flink onderschat. Terwijl meer aandacht voor preventie en vroege behandeling van geestelijke kwalen economisch gezien miljarden kan opleveren. Dat stelt econoom Rifka Weehuizen, onlangs gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht, in haar proefschrift 'Mental capital, the economic significance of mental health'.

Beeld Investeren in mentaal kapitaal loont

Voor de moderne werker zijn cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden van centraal belang. Wanneer iemands geestelijke gezondheid om wat voor reden dan ook minder is, heeft dat een grote invloed op juist die vaardigheden, en heeft dus meer invloed op de productiviteit dan vroeger. Omgekeerd is werkstress ook een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Een derde van alle ziekmeldingen is het gevolg van psychische aandoeningen.

 

Aansprakelijk voor de burn-out

Gestreste mensen zijn minder in staat om voor zichzelf te zorgen, en dan ligt een burn-out op de loer. Voorkomen van stress en burn-out is zeker niet alleen een zaak van de werknemer. Het Hof in Den Haag stelde onlangs een werkgever aansprakelijk voor de burn-out van zijn werknemer. De werkgever had uit hoofde van zijn zorgplicht al het mogelijke moeten doen om de burn-out te voorkomen, o.a. door na te gaan of de werknemer ondersteuning nodig had.

 

Sociaal kapitaal en kennis

Om het belang van de geestelijke gezondheid te onderstrepen heeft Weehuizen het begrip mentaal kapitaal geïntroduceerd. Dat zou naast begrippen als sociaal kapitaal en kennis nadrukkelijk een plaats moeten krijgen in economische modellen. Daarmee onderstreept ze het economische belang van een betere psychische gezondheid van de moderne werker.

 

Tip

Gelet op de hoge kosten van verzuim en verminderde productiviteit als gevolg van psychische problemen – zo'n 7,5 miljard euro per jaar – zal investeren in het mentale kapitaal van uw bedrijf zeker lonen. 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.