Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2015

HR geeft meer aandacht aan mentale veerkracht

Uit onderzoek van Arbo Unie onder HR-professionals blijkt dat bijna 60 procent van de ondervraagden in de eigen organisatie bezig is met de mentale gezondheid van medewerkers. Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door stress. En dat begint op steeds jongere leeftijd. Voldoende redenen om in actie te komen. Bijna 80 procent van de HR-professionals geeft aan meer aandacht te geven aan het voorkomen van uitval door werkstress. Onder meer door preventief medisch onderzoek, het trainen van leidinggevenden en de tijdige en adequate begeleiding van medewerkers.

Marielle Companjen, Strategisch Arbeids- en Organisatie Adviseur van Arbo Unie, laat weten dat er op het gebied van preventie veel te winnen valt bij het tegengaan van stress op het werk: “Wij stellen vaak de vraag hoe het komt dat twee mensen die allebei even hard werken zo verschillend reageren. De ene zet het om in enorm veel werkplezier en bij de ander ontstaat stress. Dat heeft te maken met de manier waarop je met druk omgaat. Door inzicht te krijgen in wat stress met je doet en hoe het eruit ziet kun je mensen leren om het bij elkaar te herkennen. Vervolgens kun je concreet met elkaar aan de slag. Hierbij gebruiken wij inzichten uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness.

De praktijk toont aan dat mensen en teams vaak moeite hebben om tot handelen over te gaan, is de ervaring van Companjen: “Het is geen onwil alleen het ritme van alledag weerhoudt ze. Mensen herkennen daardoor de signalen ook vaak niet meer. Met een gericht programma, bestaande uit e-health oefeningen en filmpjes aangevuld met intervisie bijeenkomsten, kun je de mentale veerkracht van teams verhogen en mensen leren om op een andere manier met die stress om te gaan. Je ziet dat mensen na het volgen van deze programma’s aantoonbaar beter omgaan met stress en hiermee hun mentale fitheid verbeteren.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Arbo Unie

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.