Logo
  • Nieuws
  • 21 januari 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: FNV Metaal

FNV stelt werkgever aansprakelijk voor ernstige longziekten

Vijf werknemers stellen Lincoln Smitweld in Nijmegen met hulp van FNV Metaal aansprakelijk voor ernstige schade aan hun longen. Volgens de vijf heeft het bedrijf hen willens en wetens blootgesteld aan gevaarlijke stoffen bij de productie van lasmateriaal.

Beeld FNV stelt werkgever aansprakelijk voor ernstige longziekten

FNV Metaal eist genoegdoening voor in eerste instantie deze vijf leden, maar er hebben zich volgens de vakbond direct nog drie mensen gemeld. Van de productiemedewerkers  en ex-medewerkers zijn er nu 20 met klachten bekend bij de FNV.

Beroepsziekten

De vakbond heeft het laten onderzoeken en de klachten komen door het werk. Dit blijkt ook uit verslagen van medisch deskundigen. Van de vijf heeft er 1 net zijn prepensioen gehaald, de rest is deels of volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Schadelijke stoffen

Bij zeer hoge temperaturen worden bij Lincoln Smitweld pasta van verschillende soorten ijzerstof op een ijzerdraad gebakken tot laselektroden. Bij het openen van de ovens komen rookwolken vrij. Hierbij zijn de longen van de werknemers jarenlang blootgesteld aan deze voor de longen zeer schadelijke stoffen aldus FNV Metaal.

FNV Metaal eist nu verbetering van de arbeidsomstandigheden en ‘fatsoenlijke regelingen voor de mensen die klachten hebben.’

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.