Logo
  • Nieuws
  • 25 juli 2013
  • Lonneke Gillissen

Driekwart werknemers last van werkgerelateerde stress

Veel werknemers dragen de negatieve gevolgen van emotionele of interpersonele problemen op de werkvloer. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Jabra. De onderzoekers stelden vast dat 74,6 procent van de respondenten met werk gerelateerde stress of angstigheid wordt geconfronteerd.

Jabra kwam tot deze conclusie na onderzoek onder duizend Britse werknemers. In eerste instantie hebben zij het gevoel ondergewaardeerd te worden (33 procent), gevolgd door gebrekkige interpersonele relaties (32 procent), een gevoel van angst en stress (29 procent), uitputting (24 procent) en isolatie (20 procent).

Thuiswerkers mentaal gezondst

"Veel werknemers slagen er niet in om een goed evenwicht te vinden tussen hun professionele carrière en hun persoonlijke leven, en voelen zich ongelukkig, gestrest en vermoeid," aldus de onderzoekers. "Bovendien voelen ze zich vaak geïsoleerd, hebben geen vertrouwen in thuiswerkende collega's en zijn van mening dat ze geen toegang krijgen tot goede technologieën."

De onderzoekers stellen dat thuiswerkers over de beste mentale gezondheid beschikken, maar voegen daar wel aan toe dat de fysieke afstand met hun kantoorcollega's aanleiding geeft tot wantrouwen.

Thuiswerk bedreiging carrière

55 Procent van de kantoorwerknemers geeft ook toe dat thuiswerk tot wantrouwen leidt. Daarbij heeft 11 procent het over het rondgaan van negatieve roddels, terwijl 13 procent meent dat thuiswerkers zich niet volledig inspannen en 31 procent ervan overtuigd is dat deze collega's een gedeelte van de werktijd aan persoonlijke taken besteden.

Volgens 33 procent vormt thuiswerk zelfs een bedreiging voor de carrière en slechts 14 procent is van mening merkt dat thuiswerk algemeen is aanvaard. De onderzoekers stelden echter ook vast dat 15 procent van de respondenten in een toekomstige baan thuiswerk zou eisen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.