Logo
  • Nieuws
  • 29 mei 2008
  • Mariel Hovemann

Creatiever worden? Zet een plant op je bureau

Planten op de werkplek hebben een aantoonbare positieve invloed op de productiviteit bij creatief werk. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, in samenwerking met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Productschap Tuinbouw.

Beeld Creatiever worden? Zet een plant op je bureau

Door planten op de werkplek raken werknemers minder snel vermoeid. Bij bestaande vermoeidheid herstelt men sneller wanneer er planten op de werkplek aanwezig zijn. Dit gunstige effect is vooral merkbaar als het gaat om creatief werk, waarbij een ontspannen geest bijdraagt aan het bedenken van oplossingen. Bij productiewerkzaamheden in fabrieken en werkplaatsen ligt dat anders. Op deze werkplekken zijn werknemers genoodzaakt zich op de productiehandelingen te concentreren en worden planten in de werkomgeving nauwelijks opgemerkt. In deze situatie kunnen planten echter wel een positieve gezondheidsbijdrage leveren als ze geplaatst worden in een kantine of bedrijfsrestaurant.

 

Eén plant voldoende

Opvallend is dat de productiviteit van de proefpersonen die creatieve taken uitvoerden in een ruimte van ca. 12m2 waar één grote groene plant stond, hoger was dan die in een zelfde kantoorruimte zonder planten. De productiviteit steeg niet evenredig naarmate er meer planten aanwezig waren. De huidige manier van werkplekken inrichten met planten, waarbij één plant per werknemer wordt geplaatst, blijkt goed te werken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.