Logo
  • Nieuws
  • 22 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Beter inzicht in werkplekrisico’s is rendabel

Werknemers zouden veiliger en gezonder kunnen werken als ze op de hoogte zijn van hun beroepsrisico's. De voorlichting is volgens de Arbowet een verplichte taak van de werkgever. Toch blijkt uit een onderzoek van de Arbo Unie dat deze kennis vaak zelf achterhaald moet worden door werknemers.

Beeld Beter inzicht in werkplekrisico’s is rendabel

Uit het onderzoek blijkt dat in 2006 slechts 35 procent van de medewerkers voorlichting had gekregen over eventuele gezondheidsrisico’s op de werkplek. In 2007 was dat percentage gedaald tot 28 procent.

 

Burnout en depressie

80 procent van de medewerkers kan makkelijk terecht bij een bedrijfsarts en ziet hem als de persoon die hij het meest vertrouwt bij vragen en problemen op het gebied van werk en gezondheid. Met name als het gaat om complexe problemen die met het werk te maken hebben. De werkgerelateerde aandoeningen die het meest voorkomen zijn burnout, depressie en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Ook gevolgen van agressie en pesten komen steeds vaker voor bij de werkgerelateerde aandoeningen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.