Logo
 • Nieuws
 • 3 juni 2016
 • Daphne Smit

6 incentives voor een gezonde werkomgeving

Het creëren van een gezonde werkomgeving  stopt  niet bij het plaatsen van een goede bureaustoel, stabureaus en wat planten. Het is een samenhang van allerlei verschillende factoren die samen bijdragen aan de gezondheid van uw werknemers.  Luchtreinigers, een goede akoestiek, voldoende licht, stilte- en loungeruimtes en speciale werkplekken waar je kunt bellen en vergaderen zorgen indirect voor een betere gezondheid  van uw werknemers.

Beeld 6 incentives voor een gezonde werkomgeving

Hier volgen een aantal factoren waar je als werkgever op moet letten als het gaat om de gezondheid van uw werknemers:

 1. Zorg voor een gezond binnenklimaat
  Het binnenklimaat is een belangrijke factor voor de gezondheid van uw medewerkers. Een goed binnenklimaat draagt bij in het verhogen van de productiviteit, het verlagen van het ziekteverzuim en risico op langdurige gezondheid gerelateerde klachten. Investeer als werkgever in het verbeteren van de binnenklimaat, naast een gezondere situatie voor de werknemer zorgt dit voor aanzienlijke besparing opleveren op de personeelskosten binnen uw organisatie.
   
 2. Zorg voor voldoende daglicht
  Als je kijkt naar de algemene gezondheid voelen werknemers die werken op een kantoor waar kunstmatig licht de primaire lichtbron is, zich minder gezond op kantoor dan werknemers van een kantoor waar daglicht de primaire lichtbron is.

   
 3. Ergonomische producten
  Een meerderheid van de Nederlandse medewerkers heeft last van pijnklachten die verband houden met een niet-ergonomische werkplek. Een ergonomische bureaustoel is hierbij een belangrijke investering: via een goede rugsteun wordt je gestimuleerd een rechte houding aan te nemen. Een handige steun om je voeten op te zetten, verbetert vervolgens de gehele doorbloeding in je lichaam. Ook voor je polsen en nek zijn er tal van producten en accessoires die pijn elimineren. Denk hierbij aan een comfortabele polssteun, speciale muis en een laptop- of tablethouder.

   
 4. Zorg voor planten op kantoor
  Het blijkt dat planten op de werkvloer over het algemeen een positief effect hebben op productiviteit in kenniswerk. Daarnaast zijn planten ook goed voor de verbetering van concentratie en geheugen, minder stress, minder ziekteverzuim en uiteindelijk dus een betere gezondheid van uw werknemers.

   
 5. beweging, houding en zitgedrag
  Het aantal minuten dat een werknemer per week beweegt blijkt een significant verband te houden met de algemene gezondheid van de werknemer. Hoe meer een werknemer per week beweegt, hoe gezonder hij/zij zich voelt. Daarnaast is een slechte lichaamshouding oorzaak nummer één van zeurende pijnen in je lichaam. Door je werkplek zo in te richten dat rugspanning wordt voorkomen, druk op de polsen wordt vermeden en de spanning in je nek wordt verlicht, kunnen al je klachten snel verdwijnen.

   
 6. Rust en loungeplekken
  In Nederland is het nemen van een middagdutje nog niet geaccepteerd. Toch komen er steeds meer onderzoeken over de voordelen van speciale rust- en loungeplekken. Niet genoeg slaap betekent vaak naast een slome start op werk ook problemen voor de gezondheid. Om toch nog wat energie te krijgen kunnen werknemers ook op werk een half uurtje de ogen toe doen. Te hard en te lang doorwerken, werkt namelijk alleen maar averechts.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.