Logo
  • Achtergrond
  • 14 december 2015
  • Peter Runhaar

Onderzoek verzuim: rol leidinggevende vaak onvoldoende

Een grote meerderheid van de HR-professionals – 78 procent – vindt dat leidinggevenden binnen de organisatie de aangewezen personen zijn om sturing te geven aan verzuimbegeleiding van hun medewerkers. Maar op de wijze waarop de leidinggevenden die rol in de praktijk oppakken zijn HR-professionals kritisch. Dit blijkt uit recent onderzoek dat Arbo Unie deed onder Human Resource Managers over verzuim en inzetbaarheid.

Beeld Onderzoek verzuim: rol leidinggevende vaak onvoldoende

Op de vraag of leidinggevenden in staat zijn om dreigend langdurig verzuim te herkennen, antwoordt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat leidinggevenden daartoe slechts in beperkte mate in staat zijn. 12 Procent van de leidinggevenden ziet zo’n verzuim zelfs in het geheel niet aankomen. Slechts drie op de tien managers zijn wél in staat om het risico van langdurige uitval bij één van hun medewerkers op tijd te herkennen.

Ook met het maken van de keuze welke medewerkers naar een bedrijfsarts moeten worden gestuurd hebben de managers moeite. Minder dan een op de drie (31 procent) van de leidinggevenden is goed in staat deze keuze te maken. Volgens de ondervraagde HR-professionals is ruim 53 procent van de leidinggevenden slechts  in beperkte mate in staat de juiste mensen naar de arts te sturen. Ruim 15 procent is zelfs niet of nauwelijks in staat om te signaleren wie naar een bedrijfsarts moet.

Weer aan de slag
Op een nieuwe manier met verzuim omgaan? Met eigen verantwoordelijkheid voor de medewerker en volop ondersteuning voor leidinggevenden bij het vergroten van de eigen regie? Dat kan met In.zicht van Arbo Unie.

Omdat weer op tijd bij te zijn, wordt kortdurend verzuim  beperkt en de risico’s voor langdurig verzuim beter ingeschat. Het resultaat? Minder verzuim door tijdig de juiste hulp te bieden, invulling van de eigen regie rol en meer tevredenheid onder uw werknemers. Zij voelen zich goed en snel geholpen. Klik hier voor meer informatie

Download het onderzoeksrapport

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.