Logo
  • Achtergrond
  • 12 november 2018
  • Arbo Unie

Maak een einde aan werkstress!

Het lijkt wel een epidemie: per jaar blijft werkend Nederland ruim zeven miljoen dagen thuis vanwege werkstress. Dat is 16 procent van het totaal aantal verzuimdagen. Dan kun je de oorzaken proberen weg te halen, maar in deze hectische tijd ontkom je bijna niet aan stressfactoren. Richt je daarom vooral ook op het vergroten van de veerkracht in je organisatie.
Beeld Maak een einde aan werkstress!

Voor alle medewerkers: werken aan je eigen energie

De belangrijkste vuistregel in de strijd tegen stress is: zorg dat je fit bent voor je werk. Dat je gezond eet, beweegt en voldoende slaapt. We weten het allemaal, maar juist in stressvolle periodes gaan mensen vaak minder gezond gedrag vertonen: meer eten, een extra wijntje, minder bewegen, slecht slapen. Dat is heel menselijk, maar niet verstandig.

Reflecteer op je eigen energiebronnen. Waar kikker je van op en waar word je moe van? Als je daar helder inzicht in hebt, kun je er ook beter rekening mee houden.

Zorg dat je baas blijft van je eigen agenda en tijd voor jezelf neemt. Ook op je werk: als je regelmatig een pauze inlast van een minuut of 10 ben je uiteindelijk productiever en effectiever dan als je maar doorgaat.

Werk (bijvoorbeeld via een training) aan vaardigheden die je stressbestendiger maken, zoals assertiviteit, grenzen stellen en nee zeggen. En relativeringsvermogen helpt om wat minder perfectionistisch te zijn.

Voor leidinggevenden: de energie van je team vergroten

Sociale steun, collegialiteit en cohesie in het team zijn enorm belangrijke energiebronnen. Als leidinggevende kun je daar een grote bijdrage aan leveren. Geef je team écht aandacht en toon bijvoorbeeld ook interesse voor hun thuissituatie.

Wees alert op stresssignalen bij je medewerkers zoals veranderingen in hun gedrag, concentratieverlies en geprikkeldheid, en ga het gesprek daarover niet uit de weg.

Geef je medewerkers regelmatig feedback en laat je waardering blijken. Aandacht op het juiste moment is de beste preventie.

Stimuleer de teamband, bijvoorbeeld door gezamenlijke doelen te stellen en te zorgen dat ieders rol daarin duidelijk is, maar ook door samen gezellige dingen te doen.

Op organisatieniveau: communiceer en faciliteer

Met goede informatievoorziening is veel te winnen: communiceer vanuit de top over waar de organisatie mee bezig is. Probeer duidelijkheid te scheppen, bijvoorbeeld over een reorganisatie, en meld het ook als er nog geen duidelijkheid is. Dat verhoogt de betrokkenheid van medewerkers en voorkomt dat er spookverhalen gaan rondwaren waar iedereen onrustig van wordt.

Geef je medewerkers voldoende regelmogelijkheden en zelfstandigheid in hun functie en de ruimte om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Kijk ook goed naar de werkomgeving waar je stressfactoren kunt wegnemen: hoe zit het met het geluidsniveau bijvoorbeeld? Zijn er naast de gezamenlijke kantoorruimte ook ruimtes waar mensen zich kunnen concentreren?

Haal de natuur naar binnen. Planten op de werkplek en op centrale plekken in gebouwen zijn meer dan gezellige aankleding. Uit onderzoek blijkt dat een plant per werknemer al leidt tot hogere productiviteit en meer gemotiveerde werknemers.

Als er ruimte voor is, zijn ook faciliteiten voor powernaps een overweging waard. Even een kwartiertje liggen kan soms wonderen doen voor de productiviteit.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.