Logo
  • Nieuws
  • 26 juni 2008
  • Arzu Kokeng

Verhuisvergoeding werknemer verhoogd naar € 25.000?

De verhuisvergoeding voor werknemers die dichter bij hun werk gaan wonen, moet fors omhoog. Het bedrag van 5400 euro dat de werkgever nu uitkeert moet 25.000 euro worden. Dat zegt Willem de Jager van de door de minister van Verkeer ingestelde Taskforce Mobiliteitsmanagement in het AD.

Beeld Verhuisvergoeding werknemer verhoogd naar € 25.000?

De huidige vergoeding verleidt werknemers niet om te verhuizen, zegt De Jager. Zijn team presenteert in september een pakket maatregelen om werknemers uit de spits te krijgen. Werknemers die meer dan dertig kilometer per dag reizen, komen in aanmerking voor de vergoeding. Zij moeten dan binnen een straal van tien kilometer van hun werk gaan wonen. De vergoeding wordt belastingvrij gespreid over een periode van vijf jaar. Volgens De Jager neemt het aantal automobilisten in de spits daardoor met vijf procent af.

 

In eigen portemonnee stoppen

De Jager vindt ook dat werknemers een ‘persoonlijk mobiliteitsbudget’ moeten krijgen. Dit geldbedrag op een geblokkeerde bankrekening kunnen ze naar eigen inzicht aan vervoer besteden; bijvoorbeeld aan een leaseauto, een ov-kaart, parkeren of een telewerkvoorziening. Wie geld overhoudt, mag dat aan het eind van het jaar belastingvrij in zijn eigen portemonnee stoppen.

 

Thuiswerken

Over een vergoeding voor thuiswerken moet ook minder moeilijk worden gedaan. Nu moet bijvoorbeeld nog zwart op wit staan dat de werknemer minimaal één dag per week thuis werkt en moet een thuiswerkplek aan strenge Arbo-eisen voldoen. De mobiliteitsclub vindt deze voorwaarden niet van deze tijd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.