Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2022
  • Bron: SZW

Vanaf 2 augustus verhoging uitkering betaald ouderschapsverlof

Het kabinet wil vanaf 2 augustus de uitkering voor het betaald ouderschapverlof verhogen van 50 naar 70 procent van het dagloon. Minister Van Gennip van SZW heeft hier een voorstel over aan de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Beeld Vanaf 2 augustus verhoging uitkering betaald ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus dit jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Door de uitkering te verhogen, wordt het makkelijker het ouderschapsverlof op te nemen aldus het kabinet.

Ouders kunnen het betaald ouderschapsverlof aanvragen als de negen weken worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste zeven jaar van een kind.

Afspraken cao

Als niet alle negen weken betaald verlof worden opgenomen in het eerste jaar kunnen deze worden toegevoegd aan de resterende 17 weken ouderschapsverlof. Deze weken zijn onbetaald. Het blijft net als in de huidige situatie voor werkgevers en werknemers wel mogelijk om daar aanvullende afspraken over te maken, bijvoorbeeld in de cao.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.