Logo
  • Nieuws
  • 24 juni 2020
  • Bron: Nu.nl

Vanaf 1 juli gaat de WIEG in: Geboorteverlof uitgebreid

Vanaf 1 juli wordt het geboorteverlof voor partners met nog eens vijf weken uitgebreid. Volgens Emiel Maliepaard van Atria, - Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis zorgt dit voor een cultuuromslag.

Beeld Vanaf 1 juli gaat de WIEG in: Geboorteverlof uitgebreid

Sinds 2019 kunnen partners een keer het aantal werkuren per week opnemen. Het loon wordt dan doorbetaald door de werkgever. Vanaf 1 juli komen er vijf weken bij. Uitbetaling van deze weken is in de vorm van een uitkering ter hoogte van 70 procent van het salaris, uitbetaald door het UWV.

9 procent mannen gaat korter werken

Volgens Emiel Maliepaard, onderzoeker bij Atria gaat na het eerste kind bij heterostellen maar 9 procent van de mannen korter werken. Terwijl bijna de helft van de vrouwen korter gaat werken. Dat komt omdat de huidige regeling gericht is op oude normen en waarden, waarbij de vrouw zorgt en de man werkt zo stelt Maliepaard in gesprek met Nu.nl. Hij voorziet door de nieuwe regeling dan ook een cultuuromslag.

100 procent doorbetaling

Om de verschillen tussen partners nog meer weg te nemen en ook minder kapitaalkrachtige stellen tegemoet te komen, pleit het kenniscentrum voor een 100 procent doorbetaling door het UWV. Om echt een cultuuromslag te bewerkstelligen moet je je beleid zo breed mogelijk insteken en dus ook zelfstandigen niet vergeten, aldus Maliepaard.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.