Logo
  • Nieuws
  • 28 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Kinderopvang wordt hoe dan ook duurder

Als de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd doorgaan, gaan ouders gemiddeld 1400 euro per jaar meer betalen aan kinderopvang, zo meldt Nu.nl. Volgens ingewijden blijkt uit vertrouwelijke berekeningen van het kabinet dat ouders volgend jaar gemiddeld ongeveer 375 euro meer kwijt zijn aan kinderopvang, als de extra lasten over de hele groep worden verspreid.

Beeld Kinderopvang wordt hoe dan ook duurder

Nu betalen ouders gemiddeld 19 procent van de kosten zelf. Volgens berekeningen in opdracht van de MOgroep Kinderopvang wordt dat in 2009 30 procent

 

Het kabinet is dit jaar een half miljard meer kwijt aan kinderopvang dan het had beraamd. Om de oplopende kosten te beteugelen, wil het snijden in de vergoeding die ouders ontvangen. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de laagste inkomens daarbij ontzien.

 

Gastouderregeling

Volgens de kabinetsplannen verdwijnt de gastouderregeling. Als alternatief denkt het kabinet aan het verhogen van een inkomensafhankelijke belastingkorting zodat ouders toch familie of bekenden kunnen inschakelen voor de opvang. De MOgroep is verbijsterd over de plannen. “Nog nooit eerder waren zoveel vrouwen aan het werk. Korten op de toeslag en ingrijpen in de gastouderopvang betekent uiteindelijk dat ouders de dupe zijn. Ze haken af en worden beperkt in hun keuzevrijheid. Dan zijn we weer snel terug bij af,” aldus Lenny Versteeg, voorzitter van MOgroep Kinderopvang.

 

Nu vangen gastouders nog 140.000 kinderen op. In de reguliere opvang is geen plaats voor zoveel kinderen extra. Dat leidt tot enorme wachtlijsten. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.