Logo
  • Nieuws
  • 21 november 2022

HRM'ers zijn het met meerdere HR-wetten niet eens - Zo vindt 70% dat vertrouwenspersoonregeling verplicht moet zijn

HR-professionals staan niet achter de huidige wet- en regelgeving op hun vakgebied. Ook blijkt dat veel van de actuele HR-regelingen überhaupt niet bekend zijn onder HR-professionals.

Beeld HRM'ers zijn het met meerdere HR-wetten niet eens - Zo vindt 70% dat vertrouwenspersoonregeling verplicht moet zijn

HR-professionals zijn het met veel wetten en regels binnen hun vakgebied niet eens zo laat de Wet- en Regelupdate van Visma | YouServe zien. Neem bijvoorbeeld het feit dat Nederlanders niet het recht hebben om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn. Tachtig procent van de ruim 1.000 ondervraagde Nederlandse HR-professionals zou dit recht wel graag in de wet terug zien komen. Daarnaast vindt bijna driekwart (74%) dat loongerelateerde uitkeringen elk jaar mee zouden moeten stijgen met het minimumloon, en niet alleen in 2023. 

Verder blijkt uit het onderzoek dat 72 procent van mening is dat de kilometervergoeding dit jaar direct onbelast verhoogd had moeten worden, en niet pas vanaf 2023. Ook vindt 69 procent dat het wettelijk verplicht zou moeten zijn voor bedrijven om een vertrouwenspersoon te hebben.

HR-professional niet up-to-date

Verder blijkt uit het onderzoek dat veel van de actuele HR-regelingen überhaupt niet bekend zijn onder HR-professionals. Zo dacht 85 procent dat het hierboven genoemde recht om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn, wel in de wet staat beschreven. Ook dacht 68 procent dat de loongerelateerde uitkeringen elk jaar meestijgen met het minimumloon. HR-professionals hadden daarnaast een ander beeld van de vertrouwenspersoonregeling. Zeventig procent dacht dat dit verplicht was. Wel wist bijna een meerderheid te vertellen dat de belastingvrije kilometerheffing naar 0,21 cent gaat.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.