Logo
  • Nieuws
  • 1 april 2020
  • Bron: NU.nl

Hoe lang kunt u de reiskostenvergoeding nog onbelast toekennen?

Hoe zit het met de toekenning van de reiskostenvergoeding nu veel werknemers vanuit huis aan het werk zijn? De onbelaste reiskostenvergoeding van 0,19 euro per kilometer komt - nadat die 6 weken 'onterecht' is uitgekeerd - in het geding. Dan kunnen werkgevers ervoor kiezen die alsnog door te betalen zonder fiscaal voordeel, of die stop te zetten als de arbeidsovereenkomst die mogelijkheid biedt.

Beeld Hoe lang kunt u de reiskostenvergoeding nog onbelast toekennen?

Aldus een woordvoerder van de AWVN op NU.nl. Volgens de werkgeversvereniging roept de huidige situatie veel vragen op bij de achterban. Er is ook geen eenduidig beleid rond het toekennen van vergoedingen voor woon-werkverkeer. "Rond de reiskostenvergoeding bestaan talloze regelingen, maar de arbeidsovereenkomst is leidend". zo laat de AWVN weten. In de meeste is afgesproken dat werknemers een vaste vergoeding per maand krijgen.

De fiscale aftrekbaarheid is bij wet geregeld. Daarnaast kan er in contracten staan dat wanneer werknemers niet op hun werk hoeven te komen, de reiskostenvergoeding kan worden ingehouden. Nu veel medewerkers thuiswerken, maken zij geen kosten om op hun werk te komen. Ook tanken hoeft niet of veel minder en bij de NS kunnen werknemers hun abonnement wijzigen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.