Logo
  • Nieuws
  • 15 maart 2019
  • Bron: de Volkskrant

Groeiend aantal werknemers krijgt eigen budget voor 'werkgeluk'

Vakbond CNV heeft werkgeluk op nummer 1 staan voor het nieuwe cao-seizoen. Zo hebben ze de ‘werkgelukbrengers’ ingebracht in de nieuwe cao van ING. De vakbond verwacht meer ING-achtige cao’s bij bedrijven als Achmea, Shell, KLM en Unilever zo meldt de Volkskrant.

Beeld Groeiend aantal werknemers krijgt eigen budget voor 'werkgeluk'

Medewerkers van de bank krijgen onbeperkt vakantiedagen en er komen zogenaamde werkgelukbrengers die invallen als medewerkers tijdelijk vrij willen voor mantelzorg of opleiding.

Werkgeluk in de cao is vooruitstrevend. Niet zo gek aldus bestuurder Ike Wiersinga. De financiële sector is vaker trendsetter geweest. “Deeltijdwerk begon in de financiële dienstverlening. Dat is nu in de meeste sectoren normaal,” zegt ze hierover in de VK.

Wiersinga verwacht dan ook dat meer bedrijven hiertoe over gaan. Cijfers van AWVN laten dat ook zien: het budget voor ‘duurzame inzetbaarheid’ in cao’s is tussen 2013 en 2018 ruim verdubbeld.

De budgetten mogen dan wel stijgen, de verandering voor persoonlijke ontwikkeling gaat traag zo is de bevinding van de werkgeversvereniging. Volgens Gerard Groten, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid is veel tijd en energie verloren gegaan aan discussies over loon. Onderwerpen als mobiliteit, competenties en ontwikkelmogelijkheden blijven vaker hangen in procesafspraken schrijft hij in een terugblik op 2018.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.