Logo
  • Nieuws
  • 26 september 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Binnenlands Bestuur | Ministerie van SZW

Goede ervaringen met delen verlofdagen

In 2015 schonken 87 Amsterdamse ambtenaren 170 verlofdagen aan 43 mantelzorgende collega’s. De gemeente heeft inmiddels besloten het systeem definitief in te voeren. Een ander goed doel is om overtollige uren te schenken aan Unicef. De gemeente Den Haag heeft inmiddels aangekondigd deze mogelijkheid aan de ambtenaren te bieden. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Beeld Goede ervaringen met delen verlofdagen

In mei van dit jaar maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bekend dat werknemers bij het Rijk bij wijze van proef bovenwettelijke verlofdagen met collega’s gaan delen. Op die manier kunnen mensen die bovenwettelijke verlofdagen over hebben hun collega’s helpen die tijd nodig hebben voor bijvoorbeeld mantelzorg. Het delen van verlofdagen is wettelijk al mogelijk maar gebeurt in de praktijk nog maar weinig aldus de minister.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Uitgangspunt van het delen van verlof is dat het vrijwillig gebeurt, een werkgever mag in geen geval werknemers dwingen verlofdagen af te staan. Bovendien geldt het alleen voor bovenwettelijke verlofdagen. Dat betekent dat alle werknemers in alle gevallen recht blijven houden op het wettelijk aantal verlofdagen.

Mantelzorg

De verlofdagen kunnen gebruikt worden voor collega’s die tijdelijk te maken krijgen met intensieve zorgtaken. Zoals mantelzorg voor ouder, partner, kind of iemand in de sociale omgeving die hulp nodig heeft. Voor dergelijke taken is al kort en langdurend zorgverlof mogelijk maar in een onverwachte zorgsituaties schieten die mogelijkheden soms tekort.

Ziekmelden

Uit cijfers van de Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt namelijk dat 30% van de werkende mantelzorgers af en toe een vakantiedag inzet om zorg te kunnen bieden, terwijl zij de vrije dagen juist goed kunnen gebruiken om tot rust te komen. Bovendien meldt 2% van de werkende mantelzorgers zich een of meerdere keren per jaar ziek om te kunnen mantelzorgen. Vrijwillig schenken van verlof kan bijvoorbeeld voorkomen dat een collega langdurig uitvalt vanwege gezondheidsklachten of dat het werk er onder lijdt.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.