Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2016
  • Bron: AWVN

Duurzaamheidstrend in cao’s zet door

In vier van de vijf vorig jaar afgesloten cao’s is een afspraak gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Vooral afspraken over flexibele inzet en werkuren zijn populair. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN.

Opvallend is dat dit zowel afspraken ten gunste van de werkgever als afspraken ten gunste van de werknemer zijn, bijvoorbeeld rond mantelzorg.

Banenplannen

In 2015 is ook het aantal banenplannen gegroeid, bijvoorbeeld voor mensen met een arbeidsbeperking. In 46 procent van de cao’s werd daarover een afspraak gemaakt, tegenover 33 procent in 2014. Verder wordt in steeds meer cao’s extra vrije dagen en andere voordelen voor oudere werknemers (zogenaamde ‘ontziemaatregelen’) ingeruild tegen extra’s voor alle personeelsleden en lijken allerlei toeslagen – bijvoorbeeld voor werken in de avonduren – te verdwijnen.

December-akkoorden

In december kwamen 32 cao’s tot stand, een normaal aantal voor de laatste maand van het jaar. De december-cao’s kennen een gemiddelde loonafspraak van 1,44 procent. Het jaargemiddelde voor 2015 blijft daarmee 1,5 procent. Opvallend aan de december-akkoorden is dat het vooral om grotere akkoorden gaat voor in totaal 440.000 werknemers – onder meer van de supermarkten (260.000), de politie (60.000) en PostNL (22.000).

In het cao-jaar 2015 liepen 474 cao’s af. Cao-partijen hebben voor 339 daarvan een nieuw akkoord bereikt. Dit komt neer op een nieuwe cao voor 72 procent van alle in 2015 aflopende cao’s, iets boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De eerste helft van 2015 lag het percentage afgesloten cao’s nog onder het meerjarig gemiddelde. Dat cao’s pas na de afloopdatum worden vernieuwd, is overigens een veel voorkomend verschijnsel.

Loonafspraken

Opvallend volgens de werkgeversvereniging is dat de hoogte van de loonafspraken in 2015 sterk samenhangt met de bedrijfsactiviteit(en). In industriële sectoren zoals voedingsmiddelen en chemie zijn de afspraken met 1,8 procent ruim hoger dan het gemiddelde. Vervoer, detailhandel en zakelijke dienstverlening sluiten de rij met gemiddelden die maar net boven de 1 procent uitkomen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.