Logo
  • Nieuws
  • 2 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

CDC-regeling pensioenen maakt werkgever blij

Toekomstige kosten als gevolg van indexering van pensioenen moeten volgens de boekhoudregels als voorziening op de balans worden opgenomen. Een mogelijkheid om die balanspost te voorkomen is de CDC-regeling: de Collectieve Defined Contribution-regeling. Dit is een klassieke pensioenregeling met een afgesproken budget voor een langere periode.

Beeld CDC-regeling pensioenen maakt werkgever blij

Vanuit financieel oogpunt is het voordeel van de CDC-regeling tweeledig:

  1. het budget is voor ieder begrotingsjaar eenvoudig vast te stellen omdat dit wordt gerelateerd aan de salarissom;
  2. de balans wordt niet ‘vervuild’ met een post die mogelijke toekomstige pensioenlasten naar het heden haalt.

 

Gevolgen werknemers

Voor werknemers heeft de CDC-regeling zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat de financiële input helder is en daarmee ook de waarde van de pensioenregeling. Dat is een groot voordeel ten opzichte van klassieke pensioenregelingen, die nog altijd erg ondoorzichtig zijn. Een nadeel is dat de toekomstige pensioenopbouw zonder overleg kan worden beperkt. Ook kunnen de opgebouwde pensioenaanspraken bij pensioenfondsen worden verlaagd.

 

De Nederlandse Bank heeft nog altijd geen definitief oordeel gevormd over de CDC-regeling. Zorg daarom voor een ontsnappingsroute mocht DNB de CDC-regeling blokkeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.