Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2019
  • Bron: de Volkskrant

Brengt onbeperkt vakantie echt werkgeluk?

In de nieuwe cao van ING is een prominente plek ingeruimd voor onbeperkt verlof. Of het ook werkt moet een pilot uitwijzen. Enkele bedrijven hebben er al ervaring mee.

Beeld Brengt onbeperkt vakantie echt werkgeluk?

De bank gaat experimenteren met onbeperkt verlof. Of en hoe onbeperkte verlofdagen samengaan met de wettelijke vakantiedagen, moet blijken tijdens de pilot, stelt de woordvoerder van de bank in de Volkskrant.

Een primeur aldus ING. Voor zover zij weten zijn er nog geen andere cao’s die dat hebben.

Wel zijn er al bedrijven die onbeperkt verlof hebben ingevoerd. Zo werkt techbedrijf Bynder er al twee jaar mee. De ervaringen zijn goed stelt een woordvoerder. Boven de 20 wettelijke dagen kunnen werknemers zoveel dagen opnemen als ze willen. En dat rijst niet de pan uit, waar men gemiddeld 25 opnam, is dat nu 27.

Competitieve werkcultuur

Voor de Nederlandse it’ers pakt het dus goed uit. In Amerika ligt dit anders. Daar schiet vakantie er door de competitieve werkcultuur vaak bij in zo blijkt uit onderzoek. Bij bedrijven als Netflix en LinkedIn leveren werknemers vrijwillig hun vrije tijd in.

Niet de oplossing

Ook Kilian Wawoe, docent Human Resources management aan de Vrije Universiteit Amsterdam en voormalig HR-functionaris bij ABN-AMRO, geeft in de VK aan dat onbeperkte vakantiedagen niet de oplossing zijn. Inhoudelijke veranderingen is waar het om gaat. “Waar mensen het meest gelukkig van worden is als datgene wat ze doen in overeenstemming is met wat ze kunnen." Voor persoonlijke groei is echte feedback nodig aldus Wawoe. Elkaar aanspreken op gedrag is echter nog niet goed ontwikkeld bij ING gezien de witwasaffaire van vorig jaar. Wawoes advies is dan ook om inhoudelijke gesprekken te stimuleren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.