Logo
  • Nieuws
  • 23 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Bijna 5 voor 12 voor C-polissen

Houd eventuele C-polissen van uw werknemers in de smiezen. Bestaande polissen kunnen blijven lopen, maar moeten wel worden aangepast. Hiervoor geldt een overgangstermijn tot uiterlijk 1 januari 2009. Als u alles bij het oude laat, kan dit vervelende gevolgen hebben.

Beeld Bijna 5 voor 12 voor C-polissen

De oude Pensioen- en spaarfondswet stond toe de pensioentoezegging te verzekeren door middel van een C-polis (werknemer is verzekeringsnemer). De nieuwe Pensioenwet staat die mogelijkheid niet langer toe, want alleen de werkgever kan nu als verzekeringsnemer worden vermeld. Sinds 1 januari 2007 is pensioen een overeenkomst tussen drie partijen, te weten de werkgever, de werknemer en de pensioenuitvoerder. De werkgever is nu verantwoordelijk voor de toezegging en de premieafdracht. C-polissen kunnen dus niet meer worden afgesloten en bestaande C-polissen moeten aan de nieuwe wetgeving worden aangepast.

 

Wet gelijke behandeling

De C-polis is individueel eigendom van de werknemer. Hij sloot die af om pensioenbreuk te voorkomen bij jobhoppen. De werknemer kon immers gebruikmaken van het wettelijk recht van overdracht. Het steeds overhevelen van de C-polis van werkgever naar werkgever is echter in strijd met veranderde wetgeving (Wet gelijke behandeling en nog een aantal wetten).

 

Maak gebruik van het overgangsjaar. U loopt dan niet het risico dat bijvoorbeeld nabestaanden bij u met succes nabestaandenpensioen claimen en dat u pensioenregelingen die minder zijn dan van andere werknemers moet aanvullen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.