Logo
  • Nieuws
  • 7 mei 2008
  • Lonneke Gillissen
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Baanbrekend papaverlof

Als eerste Nederlandse onderneming breidt accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) het vaderschapverlof uit van de wettelijke verplichte twee, naar tien dagen.

Beeld Baanbrekend papaverlof

Bovendien krijgen zowel mannen als vrouwen recht op tien dagen adoptieverlof. De afspraken maken deel uit van het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket dat per 1 september 2008 zal gaan gelden voor alle bijna 5.000 Nederlandse medewerkers van PwC.

 

Bevallingsverlof
‘We willen voor eens en altijd af van de perceptie dat PwC en het opvoeden van kinderen niet goed zouden samengaan,’ verklaart Ruud Dekkers die namens de Raad van Bestuur de onderhandelingen met de ondernemingsraad voerde. OR-voorzitter Albert Elzinga spreekt van een ‘baanbrekend pakket onorthodoxe maatregelen’. ‘We zijn in Nederland de eerste in de commerciële sector met een bevallingsverlof voor mannen. Deze noviteit in combinatie met flexibilisering van werktijden, uitbreiding van thuiswerken en verruiming van zorgverlof en onbetaald verlof helpt onze medewerkers bij het maken van belangrijke worklife choices.’

 

Nannyvergoeding

Het uitbreiden van het ‘papa-verlof’ maakt deel uit van een groter pakket maatregelen gericht op het combineren van werk, zorg en andere activiteiten. Zo kunnen medewerkers met een dienstverband van minstens 5 jaar straks minimaal 1 jaar en maximaal 2 jaar aaneengesloten 80 procent werken tegen 90 procent salaris. Op deze manier kunnen zij hun deel in de zorg voor kinderen tot 8 jaar op zich nemen. Als het voor een parttimer onverhoopt nodig is om te werken op hun parttimedag zal een ‘nannyvergoeding’ van 20 euro bruto per uur worden betaald om de noodzakelijke kosten voor extra opvang te regelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.