Logo
  • Achtergrond
  • 17 februari 2022
  • Localyze

Wilt u de krappe arbeidsmarkt verslaan? Stel een beter arbeidsvoorwaardenpakket samen

Een tekort aan arbeidskrachten kan verstrekkende gevolgen hebben: meer stress op het werk, een tekort aan goederen en diensten, stijgende lonen in concurrerende sectoren, stijgende inflatie omdat bedrijven de loonkosten doorberekenen aan de consument, enzovoort.
Beeld Wilt u de krappe arbeidsmarkt verslaan? Stel een beter arbeidsvoorwaardenpakket samen

Wat is dan de oplossing? Strategieën om talent te behouden en aan te trekken, gebaseerd op voorwaardenpakketten die werknemers zoveel mogelijk ondersteuning bieden, zowel in hun werkgerelateerde als in hun persoonlijke leven.

Uw huidige werknemers koste wat kost behouden

Uit recent onderzoek van Randstad blijkt dat bijna zestig procent van de werknemers wereldwijd het afgelopen jaar op zoek is gegaan naar een andere baan. En ze hebben nu meer dan ooit de mogelijkheid om ontslag te nemen als ze het gevoel hebben dat er niet aan hun wensen en behoeften wordt voldaan.

Bijvoorbeeld, een recent rapport van Localyze vond dat de Nederlandse medewerkers, wanneer zij gevraagd werden aan welke manier van werken zij de voorkeur zouden geven, er sterk gestemd werd voor een flexibele werk locatie. Met name, diegene die nu exclusief in een fysiek kantoor werken of op afstand werken. Deelnemers van wie de werkgever een volledig flexibele manier van werken, waren het meest tevreden met de huidige regeling, wat aantoont hoe waardevol locatie flexibiliteit is voor werknemers in 2022.

Bedrijven die investeren in de ondersteuning van hun werknemers door middel van uitgebreide voordelen in de arbeidsvoorwaarden die daadwerkelijk aansluiten op hun wensen, zullen zich in veelvoud terugbetaald zien. Bedrijven die dat niet doen, betalen onvermijdelijk de prijs van personeelsverloop, wat de organisatie tussen de 40% en 200% van het bruto jaarsalaris van een werknemer kan kosten. En dan hebben we het nog niet eens over de immateriële schade zoals het moreel van het bedrijf en het werkgeversimago.

Internationaal talent vinden en aantrekken 

Bedrijven in de EU hebben al jaren moeite om geschoolde arbeidskrachten te vinden, vooral in de Tech sector. En deze trend zal zich alleen maar voortzetten, aangezien de Europese beroepsbevolking tegen het jaar 2030 met 4% of 13,5 miljoen zal zijn gekrompen.

Wat moet Europa doen? De oplossing is vrij duidelijk: we moeten over onze grenzen heen kijken. Het is immers niet de eerste keer dat we dat moeten doen. Tussen 1945 en 1974 kwamen zo’n 30 miljoen buitenlandse werknemers naar West-Europa om de door de Tweede Wereldoorlog uitgedunde beroepsbevolking aan te vullen. 

Als Europese bedrijven beter bestand willen zijn tegen toekomstige tekorten aan arbeidskrachten, moeten ze internationaal talent werven. Dit vergroot de toegang tot mensen met gespecialiseerde vaardigheden, het bevordert de diversiteit, wat een positief effect heeft op de financiële groei, en maakt het mogelijk nieuwe markten aan te boren. 

Internationaal werven garandeert echter geen moeiteloze wervingsresultaten. De concurrentie om talent zal hevig blijven, dus hebben bedrijven een innovatief plan nodig om kandidaten aan te trekken. Centraal in deze strategie moet - net als bij personeelsbehoud - een uitgebreid en relevant arbeidsvoorwaardenpakket staan. 

Bij het aantrekken van talent uit het buitenland zijn bijvoorbeeld ondersteuning bij overplaatsing en visumsponsoring essentiële extraatjes. Ze maken de algehele ervaring van de werknemer positiever en komen niet alleen tegemoet aan de professionele, maar ook aan de persoonlijke behoeften van uw talent. Als beide vanaf het begin in evenwicht zijn, is de kans veel groter dat uw werknemers betrokken en tevreden blijven en bij uw organisatie willen blijven werken.

De conclusie

Het tekort aan arbeidskrachten vormt een grote uitdaging voor werkgevers in heel Nederland. Bedrijven kunnen deze uitdaging het hoofd bieden door moderne, op arbeidsvoorwaarden gerichte strategieën te ontwikkelen om talent te behouden en aan te trekken. Zo kunnen ze de mensen vinden die ze nodig hebben om succesvol te zijn en de veerkracht van het bedrijf op de lange termijn te waarborgen. Het belangrijkste is dat werkgevers onthouden dat hun werknemers, net als alle andere mensen, behoeften hebben die uniek zijn en altijd veranderen. Het alternatief is een te groot risico.

Lees meer over welke secundaire arbeidsvoorwaarden momenteel in trek zijn in Nederland door het volgende rapport te downloaden: Rapport Arbeidsvoorwaarden op de werkplek: wat Nederlandse werkgevers moeten weten in 2022

Localyze biedt een softwareoplossing die alle aspecten van de mobiliteit van werknemers vereenvoudigt, van zakenreizen tot tijdelijke overplaatsingen tot volledige verhuizingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.