Logo
  • Achtergrond
  • 30 mei 2017
  • ALD Automotive

De e-bike als arbeidsvoorwaarde? Dit zijn de voordelen voor huidige en nieuwe werknemers

De e-bike is beter voor het milieu én goed voor de gezondheid. Werkgevers kunnen ook hun voordeel doen met de groeiende populariteit van de e-bike. We zetten hieronder voor u op een rij hoe de elektrische fiets u kan helpen bij het behouden van personeel en het aantrekken van nieuwe werknemers.

Hebben uw medewerkers keuzevrijheid op het gebied van mobiliteit? Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de leaserijders graag af en toe met een elektrische fiets naar het werk zou willen komen. Ze staan vooral open voor een combinatie van de e-bike met een leaseauto of een ov-kaart.

De e-bike is hot

Elektrisch fietsen zit in de lift. Al 1 op de 3 verkochte fietsen is een e-bike. Er rijden er in totaal 1,3 miljoen rond in Nederland. Steeds vaker gebruiken Nederlanders de elektrische fiets ook voor woon-werkverkeer. Een e-biker legt jaarlijks meer dan 1.500 kilometer af. Dat is gemiddeld 600 kilometer meer dan een ‘gewone’ fietser. De e-bike kan helpen om de filedruk te verlichten. En zo heeft de elektrische fiets nog wel meer aantrekkelijke kanten voor werkgevers én werknemers.

We zetten de voordelen voor u op een rij:

3 voordelen voor uw huidige werknemers:

  1. Fitte en gezonde werknemers: een e-bike doet zelf niets. Het blijft een fiets met elektrische trapondersteuning. Dat steuntje in de rug is heel welkom, maar er is lichaamskracht nodig om vooruit te komen. Die lichaamsbeweging draagt bij aan de fitheid en gezondheid van uw werknemers;
  2. Sneller: voor kleine ritjes vanaf 5 kilometer stappen veel mensen in de auto. Vooral in de stad ben je bij deze korte afstanden vaak sneller op de plek van bestemming als je op de fiets stapt, zeker als het een e-bike is;
  3. Goedkoper: woont een werknemer op meer dan 20 kilometer van kantoor, dan levert het leasen van een e-bike hem of haar geld op. Met een reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer ontvangt een medewerker bij een afstand van 20 kilometer € 135,50 per maand. Voor dit bedrag is het ruimschoots mogelijk om een high speed e-bike te leasen, ook uit het duurdere segment. Legt iemand meer kilometers per dag af, dan wordt de vergoeding hoger dan het bedrag voor de e-bike. En met een high speed e-bike van 45 kilometer per uur is 20 kilometer per dag zeer goed te doen.

3 voordelen voor nieuwe werknemers:

  1. Flexibel: een van de aspecten van aantrekkelijk werkgeverschap is om flexibiliteit te bieden op het vlak van mobiliteit. Voor potentiële werknemers is het een pluspunt als ze naast de leaseauto een lease e-bike kunnen kiezen;
  2. Aantrekkelijke incentive: de populariteit van de e-bike stijgt. Daarom kan een lease e-bike voor nieuwe medewerkers een extra stimulans zijn om bij een werkgever te willen werken;
  3. Modern en duurzaam mobiliteitsbeleid: in een modern duurzaamheidsbeleid past ook aandacht voor mobiliteit. De e-bike draagt bij aan het oplossen van het fileprobleem en aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Dit maakt het een logisch onderdeel van een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid. Nieuwe werknemers kunnen dit ook scharen onder aantrekkelijk werkgeverschap.

Deze voordelen bieden u als HR-professional een goede onderbouwing bij de afweging om de e-bike op te nemen in het mobiliteitsbeleid van uw organisatie. Zo houdt u het aantrekkelijk voor huidige werknemers die graag de e-bike willen proberen voor woon-werkverkeer, maar er misschien ook een ritje mee willen maken in het weekend. Daarnaast helpt het als onderdeel van goed werkgeverschap bij de werving van nieuwe werknemers. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.