Logo
  • Nieuws
  • 1 augustus 2008
  • Mariel Hovemann

Werkgeversorganisatie tegen doorbetaald vrijwilligerswerk

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is tegen een wettelijk recht op het doen van vrijwilligerswerk in de baas zijn tijd. De werkgeversorganisatie reageert daarmee op het voorstel van de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk om werknemers enkele uren per week 'betaald' vrijwilligerswerk te laten doen.

Beeld Werkgeversorganisatie tegen doorbetaald vrijwilligerswerk

Volgens VNO-NCW doen bedrijven al veel op het gebied van vrijwilligerswerk. Zij steunen projecten en stellen werknemers in de gelegenheid om daar onder werktijd aan mee te werken. Via Sport & Zaken adviseren bedrijven bijvoorbeeld sportbonden en sportverenigingen bij bestuurlijke en organisatorische problemen. Als er al iets geregeld moet worden, dan kan dat beter in de vorm van cao- of individuele afspraken aldus de werkgeversorganisatie. "Een klein bedrijf kan hiervoor minder makkelijk mensen vrijmaken dan een multinational."

 

Aanleiding voor het voorstel van de NOV is de vrees dat het vrijwillligerswerk ten koste gaat van het kabinetsstreven om mensen meer en langer te laten werken. 'Ongeveer vier miljoen mensen doen vrijwilligerswerk. Dat aantal blijft redelijk constant', aldus Marius Ernsting, voorzitter van de vereniging NOV. “Maar de hoeveelheid tijd die zij eraan besteden, loopt wel terug. Een paar jaar geleden was het nog gemiddeld vijf uur per week, nu is het vier.” Hij vreest dat het al snel terugloopt naar drie uur.

VNO-NCW deelt die vrees niet. "Er moet juist meer gewerkt worden omdat mensen steeds minder zijn gaan werken. De meeste mensen hebben genoeg tijd over om vrijwilligerswerk te doen."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.