Logo
  • Nieuws
  • 26 juni 2008
  • Peter van den Hout

Tijdelijke werknemers sneller uitgebuit?

Vinden werknemers met een tijdelijke baan dat ze net zo worden behandeld als hun collega’s met een vaste baan? Hun oordeel blijkt in de praktijk meer af te hangen van kansen en mogelijkheden die het tijdelijke werk hen biedt, dan van gelijkheid op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Beeld Tijdelijke werknemers sneller uitgebuit?

Dit concludeert organisatiewetenschapper Jeroen de Jong in zijn proefschrift dat hij op vrijdag 27 juni verdedigt aan de Universiteit van Tilburg. De Jong onderzocht welke psychologische mechanismen bepalen of tijdelijke werknemers vinden dat ze eerlijk behandeld worden door hun werkgever en of dat oordeel van invloed is op hun houding of gedrag op het werk.

 

Sinds 1999 is er een Europese richtlijn die gelijke behandeling van vaste en tijdelijke werknemers voorschrijft. In Nederland is deze uitgewerkt in de Wet Gelijke Behandeling Tijdelijk en Vaste Medewerkers die eind 2002 door de Eerste Kamer is aangenomen. In de praktijk zijn de arbeidsvoorwaarden voor veel tijdelijke werknemers nog steeds slechter. Des te opmerkelijker is het dat uit vele studies blijkt dat tijdelijke werknemers hun arbeidsrelatie als eerlijker beoordelen dan vaste werknemers.

 

Groter risico
Dat tijdelijke medewerkers een arbeidsrelatie als eerlijk ervaren, blijkt namelijk niet af te hangen van gelijkheid en billijkheid ten opzichte van vaste krachten. Andere aspecten van tijdelijk werk, zoals motieven om voor tijdelijk werk te kiezen, behoeften, macht en verwachtingen ten aanzien van kansen en mogelijkheden die het tijdelijke werk biedt, blijken het oordeel wel te beïnvloeden.

 

In het onderzoek wordt de conclusie getrokken dat de beperkte duur van een arbeidscontract een zwakke plek is in het streven naar eerlijke en gelijke behandeling. Tijdelijke werknemers met het vooruitzicht op een vaste baan lopen dan ook een groter risico op uitbuiting doordat ze genoegen nemen met slechtere arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden dan vaste krachten.

 

Welk flexibel contract kiest u?
De keuze voor een bepaalde arbeidsrelatie hangt direct samen met de behoefte en mogelijkheden binnen uw onderneming. Lees dit artikel om te bepalen wel flexibel contract het beste werkt voor uw tijdelijke medewerkers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.