Logo
  • Nieuws
  • 7 augustus 2008
  • Arzu Kokeng

Loonstijging in 2008 hoger dan 2007

De gemiddelde loonstijging in Nederlandse organisaties zal in 2008 gemiddeld een half procent hoger zijn dan in 2007. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Beloningsonderzoek.

Beeld Loonstijging in 2008 hoger dan 2007

De deelnemers aan het onderzoek verwachten dat in 2008 de loonstijging 3,97 procent zal bedragen tegen 3,21 procent in 2007. De salarisstijging in 2007 ligt daarmee hoger dan de deelnemers aan het onderzoek vorig jaar verwachtten.

 

Problemen bij werven van personeel

Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt dat de deelnemers op de huidige arbeidsmarkt vooral problemen ervaren bij het werven van personeel voor functies in ICT en operations en Techniek en onderhoud. Opvallend is dat in de meeste organisaties de uitstroom in 2008 niet hoger is dan in 2007. Alleen onder het uitvoerende personeel is in 27 procent van de organisaties het verloop in 2008 hoger.

 

Salarisstijging op basis van prestaties

In de sector Zakelijke Dienstverlening wordt in 2008 de hoogste loonstijging verwacht: 6,32 procent. Deze loonstijging bestaat uit een collectieve salarisstijging van 2,5 procent en een individuele salarisstijging op basis van prestaties van gemiddeld 3,82 procent. De Zakelijke Dienstverlening verwacht daarmee als enige sector in het onderzoek een hogere stijging op basis van prestaties dan de collectieve stijging.

 

Arbeidsmarkttoeslagen

De meeste deelnemers passen hun beloning niet aan aan de arbeidsmarktsituatie. Alleen in de sector Handel en Transport doet een meerderheid van de deelnemers dit wel. Beloningsinstrumenten die worden ingezet zijn arbeidsmarkttoeslagen en een hogere inschaling.

 

Het Nationaal Beloningsonderzoek brengt jaarlijks de beloning en arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse arbeidsmarkt in kaart. In 2008 hebben in totaal 220 organisaties aan het onderzoek deelgenomen die hiermee 160.000 medewerkers vertegenwoordigen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.