Logo
  • Blog
  • 21 juni 2013

Haal het werk terug naar Nederland!

Veel organisaties hebben in de afgelopen twee decennia (een deel van) hun productie uitbesteed aan de zogenaamde lage lonen landen. Gezien de huidige economische omstandigheden zou het goed zijn als dat weer teruggedraaid wordt, we hebben híer, in Nederland, werkgelegenheid nodig!

In Amerika is dit ‘reshoring’ al sinds 2010 aan de gang en heeft het al 50.000 (!) banen opgeleverd. Het is niet alleen belangrijk om dit te doen voor de Nederlandse werkgelegenheid en economie, maar het loont ook daadwerkelijk voor de bedrijven zelf. De loonkosten in bijvoorbeeld China zijn de afgelopen jaren gemiddeld met 18% per jaar gestegen (!).


Daarnaast lopen de IT-kosten in India bijvoorbeeld net zo hard op als dat ze in Europa dalen. Bovendien wordt er ook in Nederland een pas op de plaats gemaakt als het om de lonen gaat (soms dalen deze gemiddeld zelfs) en dat betekent dat de kosten per producteenheid in de voormalige lage lonen landen en Nederland elkaar weer gaan naderen. Het duurt geen 5 jaar meer of er zal evenwicht zijn.


Veel bedrijven hebben zich ook niet goed voorbereid op het vertrek naar de lage lonen landen; 20% van de kosten die gepaard gaan met produceren in het buitenland waren niet voorzien (transportkosten, juridische kosten, etc). Verder blijken de spelregels en wetgeving in dat soort landen toch anders te zijn dan men dacht en in ieder geval dan men gewend was. Wat vaak vertraging en extra kosten met zich meebrengt.
Tot slot moet het hemd nader dan de rok zijn. We moeten weer vaker ‘Made in Holland’ op onze producten gaan zetten, weer trots zijn dat we in Nederland mooie dingen maken. Én: Nederlanders moeten meer Nederlandse producten kopen, dát is pas goed voor de economie! De Fransen rijden allemaal in een Citroen of Renault, de Duitsers in een Volkswagen of Audi, zij beschermen wel de eigen bedrijven, merken en producten, waarom wij Nederlanders niet?


Het werk (en onze trots) moet weer terugkomen!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.