Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2008
  • Arzu Kokeng

Cao-fondsen houden hand op de knip

Sociale fondsen potten hun geld op in plaats van het uit te geven aan kinderopvang of scholing van werknemers. Op de rekening van de cao-fondsen, waarop werknemers en werkgevers verplicht bijdragen storten, staat nu bijna 700 miljoen euro volgens het Parool. Dat meldt ORnet.nl.

Beeld Cao-fondsen houden hand op de knip

Pieter Verhoog van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt het maatschappelijk niet verantwoord om al dit geld wel te innen maar niet uit te geven, zo stelt hij in een vrijdag verzonden persbericht.

 

De belangrijkste ontvangers

De fondsen worden bestuurd door de vakbonden en werkgevers. Die blijken de belangrijkste ontvangers van geld uit de fondsen dat wél wordt besteed. “Elke keer weer is het tragisch om te zien dat het geld niet nuttig wordt gebruikt ten behoeve van werknemers en werkgevers,” zegt Verhoog, “maar wordt overgemaakt aan instituten en organisaties die zelf in het bestuur zitten.”

 

Toezicht op de fondsen opvoeren

De RND wil nu dat fondsen die meer reserves hebben dan hun jaarlijkse inkomsten, worden bevroren. Alleen als van tevoren duidelijk is hoe het hele jaarinkomen besteedt wordt, zou afdracht nog moeten plaatsvinden. Sociale Zaken gaat het toezicht op de fondsen opvoeren, zodat duidelijker wordt wat er met het geld gebeurt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.