Logo
  • Nieuws
  • 28 april 2008
  • Marjolein Snoeren
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Aanbod verlenging van arbeidsovereenkomst herroepelijk?

Als een werkgever zijn werknemer een aanbod doet om de arbeidsovereenkomst te verlengen en naderhand komen nieuwe feiten aan het licht die hem tot een ander inzicht brengen, is het aanbod dan nog te herroepen? Over deze kwestie boog zich het Gerechtshof in Leeuwarden (Hof Leeuwarden, 19 december 2007, JAR 2008/37).

Beeld Aanbod verlenging van arbeidsovereenkomst herroepelijk?

Een werkgever biedt een werkneemster vlak voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst aan. Enkele dagen later hoort de werkgever dat zij psychische en fysieke klachten heeft en trekt het aanbod weer in. De werkneemster accepteert het aanbod twee dagen later. De werkgever meent dat er geen nieuwe arbeidsovereenkomst is omdat hij het aanbod heeft ingetrokken. De werkneemster stapt naar de rechter en eist loondoorbetaling. De kantonrechter stelt haar in het gelijk. De werkgever gaat in hoger beroep.

 

Goed werkgeverschap

Het Hof hanteert als stelregel dat een aanbod herroepelijk – dus in te trekken – is. De aanvaarding van de werkneemster bereikte de werkgever pas nadat hij het aanbod had herroepen, dus er was geen sprake van aanbod en aanvaarding. De vraag is echter of de werkgever zijn aanbod wel mocht herroepen. Omdat het herroepen enkel is ingegeven door het feit dat de werkneemster medische klachten had, is dit in strijd met goed werkgeverschap en op oneigenlijke gronden geschied. Het Hof kent daarom de loonvordering toe.

Als het herroepen betrekking zou hebben op onvoldoende functioneren dat pas later aan het licht kwam, dan had de werkgever in zijn recht gestaan.

 

Een aanbod tot verlenging van de arbeidsovereenkomst is te herroepen, maar alleen op eigenlijke gronden die niet in strijd zijn met het goed werkgeverschap.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.