HR Strategie topics

Strategische HR-onderwerpen voor de
top in HR-management. Geselecteerd
door de redactie van HR Strategie.

U onderschat de frustraties over HR-processen

HR-managers overschatten het niveau van steun aan hun lijnmanagers. Tegelijkertijd onderschatten ze de mate waarin HR-processen tot frustratie leiden.

5 tips om als HR serieuzer genomen te worden

De constatering dat HR onvoldoende doordringt in de boardroom is nog steeds veelgehoord. Concrete tips om beter gehoord te worden.

Hoe technologie ons werk verandert: 5 trends

Werken verandert sneller dan ooit tevoren. Werkgevers die hun bedrijf effectief willen leiden en ontwikkelen moeten vijf overkoepelende trends in hun beleid betrekken.

Test uw HR-kennis en win!

De online kennisquiz HR Challenge is weer begonnen: beantwoord 5 kennisvragen en win prachtige prijzen!

De 3 elementen van talent management

Veel organisaties denken ten onrechte dat strategisch talentmanagement vooral gaat over het ‘in kaart brengen van sterke punten’.

HR-analytics: 8 stappen voor datagedreven HR-beleid

HR-analytics stelt HR beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van medewerkers te verhogen en de performance te verbeteren.
1
2
3
4
5
6

Actueel

 • Achtergrond

  Zo stelt u een HR business case op

  Voordat u vanuit HR aan een project begint, moet hiervoor commitment zijn bij het management. En hier stokt het vaak, want het project wordt te duur gevonden of erger: het is onvoldoende financieel onderbouwd of het nut wordt er niet van ingezien. Dit kunt u voorkomen door het opstellen van een doortimmerde HR business case. Dit artikel geeft u tips om hiermee snel van start te gaan.
 • Opinie

  Talentmanagement: Maak medewerkers eigenaar van hun gesprekscyclus

  Hoe krijg je 1.000 collega’s betrokken bij de uitvoering van een strategisch plan? Dit vraagstuk ligt op het bord van het management en de HRM-afdeling van Aloysius Stichting. De onderwijsinstelling voor speciaal onderwijs – met ruim zestig locaties – staat aan de vooravond van de implementatie van het Strategisch Plan 2016-2020. Belangrijk uitgangspunt: Leg de uitwerking van strategische doelen zo laag mogelijk in de organisatie.
  4 mei 2016
 • Achtergrond

  Mobiele telefoniebeleid in 6 vragen (en antwoorden)

  Een beloningsbeleid, leaseregeling of een ziekteverzuimbeleid. Allemaal vanzelfsprekendheden voor elke zichzelf respecterende organisatie, maar waarom ontbreekt daarnaast vaak een deugdelijk mobiele telefoniebeleid? 6 vragen en antwoorden die u kunnen helpen bij het opstellen van zo'n beleid.
 • Achtergrond

  Met Total Workforce Management komen flex en vast bij elkaar

  Vast en flex, voor HR zijn het vaak nog twee gescheiden werelden. Nu de tweede groep groeit en blijft groeien, staan organisaties voor een nieuwe uitdaging: het managen van ál het talent ofwel Total Workforce Management. Welke rol vervult HR in dit speelveld?
 • Nieuws

  Gezondheidsprogramma's falen door gebrek aan overkoepelende strategie

  Slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid. De helft van de werkgevers wijdt dit gebrek aan enthousiasme aan het ontbreken van een overkoepelende gezondheidsstrategie.

  2 mei 2016
  Door: 
  Mariel Hovemann
 • Nieuws

  Vitaliteitstip: bied snackgroenten aan tijdens vergaderingen

  Het aanbieden van snackgroenten  op het werk is een effectieve manier om de groenteconsumptie van werknemers te stimuleren. Consumenten kunnen snackgroenten makkelijk en snel eten bij vergaderingen. Dit in tegenstelling tot fruit dat vaak geschild of gesneden moet worden en afval geeft.

  2 mei 2016
 • Nieuws

  Nederlandse werknemers goed toegerust op taken toekomstige werken

  Veel Europese landen omarmen technologie en onderwijs en zijn daarin zelfs leidend. Zo zijn in Duitsland de werktijden korter dan in veel andere landen maar de productiviteit het hoogst, bevindt Frankrijk zich in de voorhoede van de big data en digitale technologieën en kent het bedrijfsleven in Nederland een progressieve aanpak. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Hoe werk verandert’ van het ADP Research Institute onder 2000 respondenten in 13 landen.

  29 april 2016
  Door: 
  Mariel Hovemann
 • Nieuws

  U onderschat de interne frustraties over HR-processen

  HR-managers overschatten het niveau van steun aan hun lijnmanagers. Tegelijkertijd onderschatten ze de mate waarin HR-processen tot frustratie binnen de organisatie leiden: meer dan 41 procent van de lijnmanagers is daarover gefrustreerd. Omgekeerd is het percentage HR-managers dat zich aan lijnmanagers ergert slechts 32 procent.

  28 april 2016
  Door: 
  Peter van den Hout
  Topic: 
 • Opinie

  Zou ú John de Wolf aannemen?

  Oud-profvoetballer John de Wolf is door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benoemd tot boegbeeld om de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt te verbeteren. Waarom worden werkloze 50-plussers (of zelfs 45-plussers) nog steeds maar mondjesmaat door werkgevers in dienst genomen?
  22 april 2016
 • Nieuws

  Niet fysieke maar psychische problemen vaak reden vervroegd pensioen

  Werknemers die voor hun pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken doen dit vaak omdat zij psychische problemen hebben. Werknemers die zich gewaardeerd voelen zijn minder geneigd om met vervroegd pensioen te gaan. Het sociale klimaat is voor mensen met gezondheidsproblemen dan ook extra belangrijk. Dit concludeert promoverend psycholoog Astrid de Wind uit onderzoek dat zij bij TNO en VUmc uitvoerde.

  21 april 2016
  Door: 
  Mariel Hovemann

Partners