Logo
  • Nieuws
  • 4 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

Het nieuwe werken gevoelig voor burn-out

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Door het nieuwe werken is dit moeilijker te handhaven. Mensen die thuiswerken hebben de neiging om te geïsoleerd te werken. Hierdoor kan eerder een burn-out ontstaan

Beeld Het nieuwe werken gevoelig voor burn-out

Dat stelt professor Pascale Peters van de Radbouw Universiteit te Nijmegen. Zij doet al jaren onderzoek naar onder meer de voor- en nadelen van het nieuwe werken voor mensen in loondienst die thuis mogen werken.

 

Pauzes

Om dit te voorkomen zijn er een aantal dingen waar de thuiswerker rekening mee moet houden. Nieuwe technologieën maken het werkproces makkelijker. Deze nieuwe technologieën hebben de collega’s op het werk immers ook. Het is ook belangrijk om een goede balans tussen werk en rust te hebben. Thuiswerkers werken vaak aan een stuk door, hierdoor missen ze hun pauzes en rust. Ook heeft de thuiswerker geen collega’s om zich heen, hierdoor kan hij of zij zich eenzaam gaan voelen. Een burn-out is hiervan het gevolg.

 

Voorlichting

Niet alleen de werknemer kan hier maatregelen tegen nemen, ook de werkgever moet hier op letten. “Werkgevers moeten meer ruimte en advies geven over de faciliteiten die nodig zijn bij thuiswerken,” aldus Peters. Uit het onderzoek bleek ook dat 34 procent van werkgevers iets met het nieuwe werken doet, terwijl 82 procent van de werknemers dit wel aantrekkelijk vindt.

Producttips