Het meest actuele HR-nieuws vindt u hier. HR Praktijk houdt u continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en actualiteiten op het gebied van Human Resources.
Sollicitanten accepteren vaker blindelings het aanbod van de werkgever. Het percentage van mensen dat niet onderhandelt is gestegen van 11% in 2019 naar 14% in 2020. Daarbij komt een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen naar voren: in 2020 onderhandelden 18% van de vrouwen over geen enkel onderwerp, tegenover 11% van de mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group, op basis van het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO).
TNO heeft een aantal basisprincipes opgesteld om zo vitaal mogelijk vanuit huis te werken. Deze basisprincipes zijn het maken van een dagplanning, zorgen voor voldoende beweging en momenten van ontspanning en in contact blijven met collega’s. Dit zijn het soort tips die werkgevers met hun werknemers zouden kunnen delen. Het is echter ook de verantwoordelijkheid van de werknemer om zich in te zetten voor zijn eigen gezondheid en deze instructies op te volgen. Uit onderzoek van Capterra blijkt dat er nog veel ruimte is voor verbetering in werkgewoonten vanuit de thuiswerker zelf.
Werknemers voelen inmiddels de effecten van de crisis. Bij vijftien procent is (de jaarlijkse) salarisverhoging op de lange baan geschoven. Tien procent van de ondervraagden geeft aan dat hun opleidingsbudget op dit moment is bevroren. Bijna een vijfde (19%) van de werkenden heeft inmiddels werktijden zien aangepast worden door de leidinggevende. Het ontbreekt echter nog aan samen naar oplossingen zoeken.
Werkend Nederland is in deze coronatijd meer dan ooit verbonden met de werkgever. Het enthousiasme, berekend via de zogenoemde employee Net Promoter Score, steeg van -3 in 2020 naar +12 in 2021. Dat betekent dat er voor het eerst sinds jaren meer promoters (enthousiaste medewerkers) dan detractors (minder of niet-enthousiaste medewerkers) zijn.
De helft van de Nederlandse mkb-medewerkers heeft last van een zekere mate van burn-out sinds ze zijn overgestapt op werken vanuit huis. 37% van de ondervraagde thuiswerkers heeft hun mentale gezondheid echter nog nooit met hun manager besproken sinds het begin van de coronapandemie. Dit terwijl er voor de werkgever een wettelijke verplichting bestaat om zowel de fysieke als mentale risico’s die gepaard gaan met thuiswerken te inventariseren en hier actief beleid tegen te voeren en medewerkers te instrueren.
Gedragswetenschapper Julia Schlegelmilch onderzocht voor haar proefschrift aan de VU hoe de fysieke werkplek er in digitaal werk toe doet. Zij ontdekte dat de fysieke werkomgeving een veel belangrijkere rol speelt bij digitaal werk dan vaak wordt aangenomen. Met kwalitatieve en kwantitatieve methoden ging ze dieper in op drie verschillende fenomenen rondom digitaal werk: digitale nomaden, open offices en werken op afstand.
Thuiswerken is – waar mogelijk - de norm en een groot deel van werkend Nederlands is ervaringsdeskundige. Toch is het op afstand werken van collega’s en leidinggevenden nog lang geen abc’tje: we leren terwijl we aan het doen zijn. Thuiswerkers en thuiswerkende leidinggevenden moeten samen verder aan de slag om thuiswerken echt werkend te krijgen.
Corona is de aanjager van allerlei veranderingen in werken én op de arbeidsmarkt. Zoals meer thuiswerken, anders werken, meer afstand. Maar corona houdt mensen ook ván het werk. Wat zijn de gevolgen als straks het virus weer op z'n retour is? Veel organisatie komen voor gigantische uitdagingen om hun medewerkers aan het werk te houden. En onverminderd blijft de noodzaak van duurzame inzetbaarheid. Wat kunnen organisaties nu en straks doen om de verschuivingen van werk het hoofd te bieden en mensen aan het werk te houden?
De stappen om skills de vervanger van cv's te laten worden zijn steeds zichtbaarder. Zo ook in de Gig Economy, of kluseconomie, waar freelancers hun diensten, en skills, via online platformen aanbieden. Tijdens het event 'skills in de kluseconomie', georganiseerd door Martijn Arets, auteur van het boek Platformrevolutie, zien we onder andere hoe UWV, TNO en Rabobank samenwerken in het creëren van een generieke 'skills taxonomie' en zelfs een 'skills ontologie'.
Om te innoveren in HR heeft de Rabobank een speciale afdeling: de HR Innovations Hub. De hub heeft al voor een aantal bijzondere HR-innovaties gezorgd. Zoals Furhead, een robot om moeilijke gesprekken mee te oefenen. Het nieuwste product is de Career Wallet, een app die moet bijdragen aan de arbeidsmobiliteit van werkend Nederland. Hoe kom je tot dat soort innovaties?
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.