Logo

Werken aan vitaliteit succesvol bij Flora Holland

  • Arbo Unie
  • Duurzame inzetbaarheid
Stapelwagens voortduwen en –trekken, fusten met bloemen en planten verplaatsen, veel lopen en staan. Het werk van de logistiek medewerkers bij Flora Holland is niet per se zwaar, maar met de verkeerde werktechnieken kan het toch behoorlijk belastend zijn. Ruim de helft van de klachten bij de coöperatie heeft te maken met fysieke aandoeningen zoals schouder-, rug- en knieklachten. Maar mede dankzij vitaliteitscoaches en fysiotherapeuten is het verzuim onder controle.

Preventief advies

Jaarlijks gaan er zo’n 12,5 miljard bloemen en planten langs de 38 veilingklokken van FloraHolland. De totale oppervlakte bedraagt 2.6 miljoen vierkante meter, ruim 400 voetbalvelden. De logistiek medewerkers hebben dus heel wat te verstouwen hebben en leggen flinke afstanden af. Tecla Aerts, HR-consultant bij FloraHolland: “Wij zijn een jaar of zes geleden begonnen met een arbeidsfysiotherapeut op onze locaties, maar we merkten dat we behoefte hadden aan een echte partner. Een partij die medewerkers met klachten kan behandelen maar ook klachten helpt voorkomen en adviseert. Arbo Unie-dochter Fysergo heeft fysiotherapeuten die heel nadrukkelijk ook vitaliteitscoach zijn. Ze kijken veel verder dan de behandeling van klachten en spreken medewerkers en leidinggevenden bijvoorbeeld ook aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Geven praktische tips en trainingen, toegespitst op hun werkzaamheden. Ze leren welke werkhouding en technieken het minst belastend voor hen zijn.”

Onder werktijd

De fysieke begeleiding van medewerkers van Flora Holland vindt plaats op de drie hoofdvestigingen Naaldwijk, Rijnsburg en Aalsmeer. “Medewerkers komen er meestal op verwijzing van hun leidinggevende, soms ook via de arbodienst. Ze kunnen dan terecht in de behandelruimte op locatie, gewoon onder werktijd. Dat is natuurlijk prettig en makkelijk. Bovendien kennen de fysiotherapeuten-vitaliteitscoaches de werkpraktijk van Flora Holland goed. Ze hebben stapelwagens en fusten in hun praktijk staan en kunnen de juiste oefeningen laten zien, juist omdat ze zo goed weten hoe het er bij ons aan toegaat. En ze werken waar nodig intensief samen met de verzuimcoaches en bedrijfsartsen van Arbo Unie ter plaatse, dat is ook een voordeel.”

TopFit week

Behalve de advisering van medewerkers van Flora Holland met beginnende en gevorderde klachten, geeft de organisatie ook preventieve trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van werkhouding en belastbaarheid. Individueel en op groepsniveau. Tijdens de jaarlijkse TopFit Week kunnen medewerkers op vrijwillige basis - en volledig anoniem voor de werkgever - een health check ondergaan. Daar krijgen ze meteen ook gezondheids- en leefstijladvies bij. Medewerkers die dat willen, kunnen ook coaching krijgen om hun leefstijl te veranderen. Zo stimuleren we vitaliteit. “Daarnaast doet Fysergo regelmatig op projectbasis onderzoek op onze werkvloer, bijvoorbeeld of de belasting in de acculaadruimte niet te zwaar is. Op basis daarvan kunnen wij weer verbeteringen aanbrengen.”

Verzuim onder controle

Van de werkzaamheden ontvangt Flora Holland regelmatig rapportages. “Niet te herleiden tot individuele medewerkers, maar wel vol nuttige managementinformatie over de in- en uitstroom van mensen met klachten. Het verzuim bij Flora Holland is nu onder controle, we zijn gedaald van 8-9% naar 5-6%. Hier hebben natuurlijk meerdere factoren aan bijgedragen. We zien over het algemeen wel dat afdelingen die intensief samenwerken met de vitaliteitcoaches ook een lager verzuim hebben. We stimuleren afdelingen met een relatief hoog verzuim dan ook om meer gebruik te maken van deze diensten en hulpmiddelen. De combinatie van behandeling en praktische aanwijzingen hoe mensen zelf kunnen bijdragen aan het voorkomen van klachten, werkt heel goed.”

Aanbieder

LeverancierArbo Unie
RegioNieuwegein
Meer informatie

Meer cases

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.