Logo

'Met Qragt blijf ik als ZZP'er in control'

  • Werkomgeving en employee experience
Als freelancer gaat het werken eigenlijk altijd door. Zo ook voor Mark. Als online marketeer heeft hij een goed netwerk waardoor hij niet verlegen zit om werk. De opdrachten blijven binnenstromen en hoewel hij het voorgaande jaren prima kon redden alleen, merkt hij dat hij steeds vaker achter de feiten aanloopt. Het werk houdt nooit op. Hij zet een stapje extra en waar hij kan kruipt hij achter zijn laptop om die ene taak af te ronden of om die klant toch nog even te beantwoorden.
Beeld 'Met Qragt blijf ik als ZZP'er in control'

Het resultaat? Mark is steeds vaker niet volledig gefocust, wordt geleefd door de waan van de dag en is gaten dicht aan het lopen. Constant. En tijd om op te laden? Dat komt later wel. Ieder afgerond project en elke tevreden klant is goed voor de bankrekening.

Aanhoudende werkstress hoort erbij, of toch niet?

“Ik heb het geluk dat ik van mijn passie mijn werk kon maken. Mij hoor je dan ook niet klagen”, stelt Mark. “En het zijn eigenlijk luxeproblemen. Ik heb veel op mijn bordje liggen, maar dat hoort erbij. Tenminste dat dacht ik altijd”. Toch merkte Mark dat hij steeds prikkelbaarder werd, constant stress ervaarde en zelfs op momenten dat hij eigenlijk zou moeten ontspannen met werk bezig was. De ambitie om iemand extra in te huren of in dienst te nemen heeft hij niet, dus liep hij vast. Na enkele gesprekken met de Balanscoach van Qragt werd de vinger al snel op de zere plek gelegd.

Geen volledige focus, wél constante afleiding

“Het was niet perse dat constant de werkdruk te hoog was. Natuurlijk had ik het hele jaar door genoeg projecten en was het soms aanpoten, maar een mens kan meer aan dan dat hij soms denkt. De werkdruk was te hoog in mijn hoofd. Gedurende de dag liet ik mij leiden door de dingen die op mijn pad kwamen en had ik weinig regie over mijn agenda. Zat ik midden in een complexe taak, dan sprong mijn aandacht direct over naar dat ene mailtje dat binnen kwam. Ging ik dat vervolgens uitwerken en voordat ik het wist was ik twee andere taken verder. Waardoor mijn focus verdeeld was over die eerste taak, het mailtje en de andere werkzaamheden die ik oppakte. Mijn oplossing? Meer uren werken. Eerder beginnen en tot later doorwerken”, legt Mark uit.

Gun jezelf de tijd om op te laden

De vele wisselingen in werkzaamheden zorgde ervoor dat Mark nooit met zijn volledige aandacht aan het werk was. Daarbij stapelde hij taak op taak en maakte hij lange dagen. Hoewel hij meer uren werkte, was hij minder productief. Zijn brein kreeg namelijk nooit de gelegenheid om tot rust te komen. Juist in deze momenten waar geen gerichte aandacht gevraagd wordt, kan het brein opladen. “Focus en concentratie is geen oneindig potje dat de hele dag gevuld blijft. Hoe voller jouw hoofd zit, hoe sneller dat potje leeg gaat. Je kunt wel harder werken, maar in de avonden kreeg ik veel minder gedaan dan in de ochtenden. Ik kreeg een aantal goede tips van Qragt om dit aan te pakken”.

  1. Meer regie over je eigen agenda: plan je werkzaamheden op vaste momenten in op een dag waarbij je de meest belangrijke en complexe taken in de ochtend plant.
  2. Houd elke dag ruimte voor een vast ochtend- en avondprogramma, dat niet in het teken van werk staat. Neem de tijd voor een rustig ontbijt en duik niet direct in het werk. Plan de avonden vrij zodat je afleiding hebt en tot rust kunt komen. Je zult merken dat je hierdoor scherper bent op de momenten dat je wel aan het werk bent.
  3. Probeer het wisselen in taken te beperken, ben daar streng in voor jezelf. Dus zonder je, wanneer je écht iets wil uitwerken, af van collega’s. Zet de notificaties uit op je telefoon en check alleen je mail als je ook de tijd hebt om mailtjes af te handelen. Dit voorkomt dat er open eindjes ontstaan en mailtjes in je hoofd blijven hangen, terwijl je het niet direct kunt oplossen.

Meer scherpte, energie en regie op mijn agenda

Mark ging aan de slag met de tips van de Balanscoach en hoewel dat in het begin wennen was, zag hij vrijwel direct verbetering. “Door mijn tijd anders in te delen en meer rustmomenten in te lassen, ben ik energieker en zit ik in een positieve flow. Ik raak minder afgeleid door randzaken en merk dat ik de baas ben over mijn planning. Het belangrijkste werk krijg ik af en er is weer ruimte om na te denken. Daar kwam ik voorheen niet aan toe toen ik puur taken aan het afwerken was. Ik heb dus weer plezier in het werk!”.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.