Logo
  • Nieuws
  • 23 juni 2017
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Eurest

1 op de 4 collega's egoïstisch. Herkenbaar?

Ruim een kwart van werkend Nederland is niet betrokken bij collega’s en 14 procent geeft aan de meeste collega’s niet te kennen.

Beeld 1 op de 4 collega's egoïstisch. Herkenbaar?

Dit blijkt uit onderzoek van Eurest uitgevoerd door Multiscope onder ruim 1.000 werknemers. Vertrouwen tussen collega’s en een goede band zijn volgens de ondervraagden de belangrijkste factoren voor een goede werksfeer. Maar niet iedereen kan op zijn collega’s rekenen. Bijna een op de vijf werknemers geeft aan dat ze onvoldoende worden bijgestaan op het moment dat het nodig is. Nog eens zes procent zegt wel geholpen te worden, maar alleen in ruil voor een wederdienst.

Een verstoorde werksfeer zorgt er ook voor dat werknemers niet helemaal zichzelf kunnen zijn op de werkvloer. Tien procent doet zich anders voor vanwege de formele sfeer en de vijandige houding onderling. 61 procent houdt bewust privé en zakelijk strikt gescheiden, maar ruim een kwart deelt wel alles met collega’s en de manager.

Burn-out

Radio1Vandaag vroeg zich af of deze cijfers feit of fictie zijn. Ze belden onder anderen met Albert Sonnevelt, arbeidspsycholoog gespecialiseerd in arbeidsgerelateerde klachten. “Egoïsme is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen geluk met verwaarlozing van de belangen van anderen. Egoïsme op de werkvloer uit zich vooral in politieke spelletjes – ‘Als ik meer salaris kan krijgen dan een ander is het mij alles waard.’ Ook in de vorm van pestgedrag waarbij collega’s langzaam maar zeker in een hoekje komen te staan en niemand die een helpende hand uitsteekt. En dat blijft niet zonder gevolgen. 1 op de 6 mensen krijgt dan ook te maken met een burn-out. Maar 1 op de 4 vind ik een wel erg hoog cijfer.”

Flexwerkers

Beleidsmedewerker arbeidsomstandigheden van vakbond FNV Wim van Veelen, herkent de cijfers niet maar wel het probleem. “Veel collega’s hebben niet meer de kans om elkaar goed te leren kennen,” aldus Van Veelen. “Werkgevers maken vaak gebruik van flexibele invalkrachten. Die mensen komen enkele dagen of weken en zie je vervolgens niet meer.”

Rooskleuriger

Ook Guido Heezen van onderzoeksbureau Effectory vindt de cijfers wat somber. Zij deden onderzoek onder 53.000 werknemers en daar geeft 93 procent van de mensen aan dat men blij is met de collega’s en ook 93 procent ervaart een leuke samenwerking in het team.

 

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties